Raport MCV: Principala provocare pentru România, pregătirea pentru intrarea în vigoare a codurilor

Raportul intermediar al Comisiei Europene privind MCV arată că principala provocare a României în ceea ce priveşte reforma judiciară în următoarele luni "va fi de a se pregăti cu succes pentru intrarea în vigoare a celor patru noi coduri".

56 afișări
Imaginea articolului Raport MCV: Principala provocare pentru România, pregătirea pentru intrarea în vigoare a codurilor

Raport MCV: Principala provocare pentru România, pregătirea pentru intrarea în vigoare a codurilor (Imagine: Franck Hamel/Mediafax Foto)

"Codurile introduc un cadru şi proceduri legislative noi în materie de drept civil şi penal, fapt care reprezintă o provocare importantă, date fiind deficienţele existente în ceea ce priveşte capacitatea şi consecvenţa procesului judiciar", notează raportul.

Comisia subliniază că "România a făcut un pas important în ceea ce priveşte lansarea unei analize de impact a noilor coduri, în vederea evaluării implicaţiilor în ceea ce priveşte personalul şi ajustările legislative şi structurale necesare".

Raportul notează totodată că s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte legislaţia de punere în aplicare.

"Au fost înaintate Parlamentului cinci proiecte de legi de punere în aplicare a codului civil şi penal, fiind în curs de elaborare legile de punere în aplicare a codurilor de procedură. În momentul în care autorităţile române vor primi analiza de impact finală, va trebui pregătit un plan de punere în aplicare cuprinzător şi vor fi necesare cursuri de formare pentru a se asigura faptul că punerea în aplicare se desfăşoară în bune condiţii şi este eficace", se mai arată în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici