Reacţii ale politicienilor după anularea votului în cazurile Năstase şi Mitrea

Liderii politici au comentat situaţia de la Camera Deputaţilor, unde deputaţii s-au exprimat, prin vot secret, cu bile, asupra solicitărilor DNA de începere a urmăririi penale a social-democraţilor Miron Mitrea şi Adrian Năstase.

10 afișări
Imaginea articolului Reacţii ale politicienilor după anularea votului în cazurile Năstase şi Mitrea

Reacţii ale politicienilor după anularea votului în cazurile Năstase şi Mitrea (Imagine: Mediafax Foto)

 

Boc vrea ca votul în cazul Mitrea şi Năstase să fie reluat în această sesiune

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că cere conducerii Camerei Deputaţilor reluarea de urgenţă a votului asupra cererilor de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

"Cerem urgent reluarea votului în Camera Deputaţilor pentru ca Justiţia să meargă mai departe", a declarat Emil Boc.

Potrivit acestuia, prin lipsa de cvorum în Camera Deputaţilor la votul asupra cererilor de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea, unde şi-au exprimat votul doar 208 deputaţi, "Parlamentul s-a făcut din nou de ruşine".

În opinia lui Boc, Parlamentul, în loc să fie o instituţie reprezentativă a statului român, "se transformă într-o instituţie de protejare a clientelei politice".

Boc a spus că toţi parlamentarii PDL care au participat la vot au votat pentru începerea urmăririi penale a lui Mitrea şi Năstase şi pentru ca Justiţia să îşi facă datoria.

Marko: Pentru foştii miniştri nu ar trebui să fie necesară aprobarea Parlamentului pentru urmărire

La rândul să, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că în cazul foştilor miniştri care sunt şi parlamentari nu ar trebui să fie nevoie de votul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale.

"Ceea ce se întâmplă dovedeşte din nou că nu avem o legislaţie consecventă", a declarat Marko Bela, menţionând că el este de acord ca în cazul miniştrilor în funcţie să existe "un filtru, o garanţie de fapt, că nu vor fi expuşi unor presiuni politice nici din partea justiţiei, nici din partea altora".

În opinia sa, un astfel de filtru poate să fie util în cazul Guvernului în funcţie, el exprimându-şi nedumerirea de ce ar trebui să existe însă un regim similar în cazul foştilor miniştri.

"Nu înţeleg de ce se face prin lege o astfel de deosebire, o astfel de diferenţiere între parlamentari foşti miniştri sau pur şi simplu parlamentari, deputaţi şi senatori, fiindcă nu mai este cazul unei garanţii în plus. Ei sunt parlamentari ca şi alţi parlamentari", a arătat Marko Bela.

Bogdan Ciucă: Cei supăraţi că s-a anulat votul sunt Mitrea şi Năstase

Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat că deputaţii PSD Miron Mitrea şi Adrian Năstase sunt cei supăraţi de faptul că plenul Camerei Deputaţilor nu a reuşit să tranşeze problema cererilor DNA privind începerea urmăririi penale a celor doi.

"Cei supăraţi sunt cei doi parlamentari care au dorit să se tranşeze astăzi (marţi - n.r.) în plen solicitările DNA, pentru că şi Miron Mitrea şi Adrian Năstase au declarat public acest lucru", a spus Ciucă.

În opinia sa, faptul că nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru rezolvarea acestor cazuri ţine mai mult de organizare. "A fost o zi aglomerată, a fost după o sesiune de voturi finale, probabil că foarte mulţi dintre colegii parlamentari au plecat la un moment dat", a adăugat Bogdan Ciucă.

Ciucă a arătat că deputaţii conservatori au fost lăsaţi să voteze conform conştiinţei, precizând că grupul parlamentar al PC nu a luat o decizie politică privind un vot pentru sau împotrivă. El a adăugat că la exprimarea votului parlamentarilor conservatori a contat raportul Comisiei juridice a Camerei. Ciucă a spus că, în opinia sa, dosarele lui Miron Mitrea şi Adrian Năstase sunt dosare "siluite procedural".

Camera Deputaţilor nu a avut cvorum, marţi, la votul asupra cererilor de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea, exprimându-şi votul doar 208 deputaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici