Reacţii pro şi contra la decizia CC cu privire la Legea CNSAS

Membri ai CNSAS şi lideri politici comentează, după ce Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS.

1 afișare
Imaginea articolului Reacţii pro şi contra la decizia CC cu privire la Legea CNSAS

Reacţii pro şi contra la decizia CC cu privire la Legea CNSAS

Constantin Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS şi iniţiator al legii accesului la arhivele fostei Securităţi, apreciază că este "şocant", "intolerabil" şi "imoral" ca din legea CNSAS ă fie eliminată partea care se referă la cunoaşterea "adevăratelor feţe" ale oamenilor politici şi viitori demnitari.

Acesta s-a declarat surprins de faptul că raportorii acestei hotărâri - între care Nicolae Cochinescu -, în cei şapte-opt ani de când funcţionează CNSAS, nu s-au gândit să o facă decât acum, în procesul cu Dan Voiculescu.

"Nu dă bine nici pentru domnul Voiculescu, dar mai ales dovedeşte fără nici un fel de dubiu că PSD, acum, când se apropie perioada electorală, se teme ca instituţia CNSAS să funcţioneze", a spus Ticu Dumitrescu.

El a explicat că, atunci când face această afirmaţie se gândeşte şi la faptul că rezerva de cadre a acestui partid, ca şi a altora, este formată în parte şi de oameni care au a se teme de trecutul lor.

Constantin Ticu Dumitrescu a adăugat şi faptul că CNSAS va rămâne ca instituţie, însă ceea ce va fi eliminat este partea care se referă la dreptul de adevăr şi la informare al cetăţenilor, al alegătorilor, referitor la verificarea trecutului magistraţilor şi al viitorilor parlamentari.

El a subliniat că vrea să se înţeleagă că nu pledează pro domo, adică este gata oricând să demisioneze din postul pe care îl deţine, aşa cum a şi anunţat şi a revenit recent, însă i se pare "şocant", "intolerabil" şi "imoral" ca partea care se referă la cunoaşterea "adevăratelor feţe" ale oamenilor politici şi viitori demnitari să fie eliminată tocmai în acest moment, când CNSAS avea în gestiune aproape două milioane de dosare ale căror adevăruri trebuia cunoscute de opinia publică.

Un alt membru în Colegiul CNSAS, Mircea Dinescu, a declarat că, prin decizia de joi, Curtea Constituţională a dat CNSAS lovitura de graţie într-un an electoral, în care sunt alegeri parlamentare, iar Consiliul dispunea de 2 milioane de dosare.

"Toată povestea de la condamnarea comunismului s-a dovedit a fi o joacă ridicolă, pentru că această Curte Constituţională, formată din băieţi de pe vremuri, reuşeşte să dea lovitura de graţie CNSAS-ului, într-un an în care au loc alegeri parlamentare şi într-un an în care CNSAS nu mai are doar 7.000 de dosare, cum a avut în cealaltă legislatură, ci 2 milioane de dosare. Gata! S-a terminat!", a declarat revoltat Mircea Dinescu.

El a arătat că, prin decizia Curţii Constituţionale, "politicienii s-au spălat pe mâini".

"În România nu a existat o Solidarnost, ci există acum o solidaritate a ticăloşilor, se sprijină unii pe alţii", a spus Dinescu.

El a susţinut că s-a ajuns la această situaţie din cauza "unui fost şef de secţie la «Scânteia», a unui fost informator, în cârdăşie cu ăia de la Curtea Constituţională".

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi, că decizia Curţii Constituţionale privind Legea CNSAS i se pare surprinzătoare şi că va propune premierului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă, în următoarea şedinţă de Guvern, astfel încât să fie asigurată funcţionarea instituţiei.

“E surprizătoare această decizie, prin care se anulează funcţionarea unei instituţii care de ani buni are un rol extrem de important în societatea românească. În toate ţările din fostul bloc socialist există o astfel de instituţie, de care a fost şi este nevoie în continuare şi în România”, a susţinut Marko Bela.

Preşedintele UDMR a afirmat că, în baza acestor consideraţii, îi va propune premierului ca la următoarea şedinţă de Guvern să se adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să se asigure funcţionarea de urgenţă a instituţiei.

Pe de altă parte, preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, declară că decizia Curţii Constituţionale privind Legea CNSAS confirmă validitatea poziţiilor sale referitoare la activitatea Colegiului, apreciind că "CNSAS nu poate şi nu trebuie să aibă rolul de instanţă de judecată".

CNSAS trebuie să fie "un administrator al documentelor existente pentru ca opinia publică să poată decide în cunoştinţă de cauză”.

Referindu-se la cazul său, Voiculescu îşi doreşte ca acesta să se clarifice cât mai repede pentur a pune capăt daunele care i s-au adus lui şi familiei sale.

Şi vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, a apreciat decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii CNSAS, precizând că s-a făcut dreptate.

Potrivit acestuia, Curtea a confirmat opinia PRM potrivit căreia legea în baza căreia funcţiona CNSAS permitea violarea gravă a drepturilor omului într-un sistem democratic şi folosirea acestei instituţii „numai în scop de şantaj politic, de răfuială antidemocratică”.

„Din această clipă, această instituţie nu mai există”, a susţinut vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, consideră că decizia Curţii Constituţionale privind legea CNSAS demonstrează că "suntem în plină cioarbă românească în ceea ce priveşte modul de abordare a unei probleme" şi şi-a exprimat dorinţa ca Mona Muscă să revină în politică.

"Suntem în nota obişuită din România, de neseriozitzate totală şi aici nu vorbesc despre decizia Curţii Constituţionale. Vorbesc despre neseriozitate totală în abordarea unei probleme, în găsirea unei soluţii pentru problema respectivă, în aplicarea acesteia", a declarat Theodor Stolojan, cu privire la decizia Curţii Constituţionale privind legea CNSAS.

Liderul PDL a precizat că, în opinia sa, soluţia care s-a preconizat, anume ca oamenii care se dovedesc că au colaborat cu Securitatea în sensul de poliţie politică să facă un pas înapoi o perioadă de timp, trebuia să fie aplicată.

"A ieşit o lege. Am constatat că instituţia creată să aplice legea nu avea dosarele şi se făcea că lucrează pentru că toate verdictele erau puse sub semnul întrebării din cauză că nu existau dosarele. Din 2005, după venirea lui Traian Băsescu ca preşedinte, această instituţie a început să capete sute de mii de dosare şi se presupunea că are toată informaţia la dispoziţie. Acum ne trezim că CC constată că legea nu e constituţională. Suntem în plină cioarbă românească în ceea ce priveşte modul de abordare al unei probleme", a explicat Stolojan.

Referindu-se la cazul fostei sale colege de partid Mona Muscă şi la posibilitatea ca aceasta să revină în politică după acest verdict al CC, Theodor Stolojan a delcarat că, juridic, îi este greu să se pronunţe asupra acestui aspect, dar că şi-ar dori ca aceasta să reintre în politică.  

În opinia preşedintelui PSD, Mircea Geoană, observaţia de natură constituţională pe care CC a formulat-o în cazul legii CNSAS se bazează pe faptul că această instituţie depăşeşte sfera unei instituţii subordonate Parlamentului şi intră într-o zonă de jurisdicţie a puterii executive.

"Cred că decizia Curţii este una în care se invocă depăşirea separaţiei puterilor în stat şi că, prin anumite acţiuni şi decizii, printr-un anume tip de coroborare de informaţii, această instituţie depăşeşte sfera unei instituţii subordonate Parlamentului şi intră într-o zonă de jurisdicţie a puterii executive. Cred că aceasta este observaţia de natură constituţională pe care Curtea a formulat-o. Bineînţeles, judecătorii Curţii au dreptul să se pronunţe aşa cum consideră că este constituţional", a precizat Geoană.

"De fapt, în linii mari, bănuiesc că această instituţie a consumat numele cele mai importante de politicieni din România. În mod cert trebuie să revedem în Parlament legea de organizare a CNSAS", a mai spus Geoană.

Liderul PSD s-a declarat în favoarea unei transparenţe sporite cu privire la trecutul oamenilor publici din România.

"Nu are rost să ne ascundem: vrei să faci politică, trebuie să ai toată viaţa ta expusă opiniei publice", a arătat el.

"Din punct de vedere strict procedural avem obligaţia să ne aplecăm asupra observaţiilor Curţii. Aşteptăm şi motivaţia, după aceea vom vedea care sunt consecinţele practice asupra funcţionării CNSAS", a conchis Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici