REACŢIILE liderilor europeni după ce Kovesi a fost pusă sub control judiciar | CE: Toţi candidaţii pentru şefia Parchetului UE trebuie să poată participa la selecţie/ Weber: Procedurile "inacceptabile"

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a declarat, vineri, că e crucial ca toţi candidaţii înscrişi pentru şefia Parchetului European, printre care se număr şi Laura Codruţa Kovesi, să fie trataţi corect şi să poată participa la toţi paşii procedurii de selecţie.

11109 afișări
Imaginea articolului REACŢIILE liderilor europeni după ce Kovesi a fost pusă sub control judiciar | CE: Toţi candidaţii pentru şefia Parchetului UE trebuie să poată participa la selecţie/ Weber: Procedurile "inacceptabile"

REACŢIA liderilor europeni după ce Kovesi a fost pusă sub control judiciar | CE: Toţi candidaţii pentru şefia Parchetului UE trebuie să poată participa la procedura de selecţie/ Weber: Procedurile "inacceptabile" şi "fără precedent"

„După cum am precizat şi cu alte ocazii, Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi a subliniat că România trebuie să se reîntoarcă urgent pe drumul reformei. Asta înseamnă a merge înainte, nu înapoi şi să se abţină de la a face vreun pas care să răstoarne progresul înregistrat în ultimii ani. Chiar dacă nu comentăm procedurile naţionale, Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape evoluţiile, în contextul procedurii de selecţiei aflată în desfăşurare, pentru funcţia de procuror-şef european. Este crucial ca toţi candidaţii, selectaţi de o comisie formată din specialişti independenţi, să fie trataţi corect pe parcursul acestei proceduri”, a afirmat Margaritis Schinas, vineri, într-o conferinţă de presă.

Oficialul european a cerut Guvernului să respecte principiul cooperării loiale prevăzut în Tratatul UE, reamintind asupra îngrijorările exprimate în ultimul raport MCV cu privire la Secţia de anchetare a magistraţilor.

„Prin urmare, Comisia solicită guvernului şi autorităţilor române să respecte pe deplin principiul cooperării loiale, prevăzut în Tratat, cu privire la procedura de selecţie a procurorului-şef european. Toţi candidaţii trebuie să poată participa la toţi paşii procedurii de selecţie fără a fi obstrucţionat. Reamintim îngrijorările exprimate deja de Comisie cu privire la Secţia de Investare a Infracţiunilor în Justiţie, menţionat în ultimul raport MCV referitoare la independenţa acestui organism”, a completat purtătorul de cuvânt al CE.

Reacţia CE vine în contextul în care procurorii anunţă oficial că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (5 fapte) şi mărturie mincinoasă. De asemenea, s-a dispus şi punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva fostei şefe DNA. Una dintre interdicţii este aceea de a nu părăsi ţara.

Fostului procuror-şef DNA i-au fost deschise două dosare de către procurorii acestei structuri, cel referitor la aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi cel privindu-i pe procurorii DNA Ploieşti.

Laura Codruţa Kovesi a contestat, vineri, controlul judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Contestaţia a fost depusă la sediul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE şi Consiliu, pe 4 şi 10 aprilie.

Manfred Weber denunţă procedurile "inacceptabile" şi "fără precedent" contra Codruţei Kovesi

Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE) pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a exprimat preocupare în legătură cu procedurile care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, avertizând că ar putea cere o dezbatere în viitoarea legislatură a Parlamentului European.

"Sunt foarte preocupat în legătură cu informaţiile din presă despre procedurile judiciare împotriva Laurei Kövesi, candidatul Parlamentului UE pentru a deveni procuror şef al UE. Aceste lucruri sunt sunt total inacceptabile în Europa şi fără precedent pentru un stat care deţine Preşedinţia Consiliului UE", a declarat Manfred Weber prin Twitter.

"Fac apel la ceilalţi membri ai Consiliului să se pronunţe împotriva acestei situaţii, iar Comisiei Europene îi cer să garanteze că procedura de selecţie este corectă şi independentă. Aşteptăm o reacţie puternică din partea vicepreşedintele Comisiei Europene cu responsabilitate în acest domeniu, Frans Timmermans", a adăugat Manfred Weber.

"Dacă procedurile judiciare împotriva domnişoarei Kövesi nu sunt anulate, vom cere o dezbatere în viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European. De asemenea, le cerem urgent grupurilor PES/PSE şi ALDE să ia atitudine contra partidelor-surori din cadrul Guvernului român", a precizat Weber.

Antonio Tajani îşi exprimă îngrijorarea

Antonio Tajani a afirmat, vineri pe Twitter, că este îngrijorat de veştile privind punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi, precizând că PE susţine candidatura acestei la şefia Parchetului UE şi că va ridica problema la reuniunea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor.

„Îngrijorat de informaţiile despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi. Parlamentul European încă susţine acest candidat pentru funcţie de procuror-şef european. Voi ridica această problemă la întâlnirea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor politice din PE”, a scris Antonio Tajani, vineri, pe Twitter.

Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Reacţii de la vârful Comisiei LIBE

Mai mulţi eurodeputaţi, printre care şi câţiva din conducerea Comisiei LIBE, Judith Sargentini şi Ana Gomes, au criticat, prin mesaje pe Twitter, măsura controlului judiciar dispusă de Secţia de anchetare a magistraţilor în cazul Laurei Codruţa Kovesi, candidat la şefia Parchetului UE.

"Cu atât mai mult ca doamna Kovesi să fie numită Procuror Şef European. Săptămâna viitoare a treia rundă de negocieri cu Consiliul", a scris Judith Sargentini pe Twitter, publicând un articol din presa străină despre punerea sub control judiciar a fostei şefe DNA.

Sargentini este membru din Olanda în Grupul Verzilor şi vicepreşedintele Comisiei de Libertăţi şi Drepturi (LIBE) din Parlamentul European.

O altă membră din Comisie LIBE, Ana Gomes, membră portugheză din grupul europarlamentar al socialiştilor PES, a scris pe Twitter: "Un truc josnic a actualei guvernări corupte a lui #LiviuDragnea şi a premierului său marionetă. Unul prostesc: ar putea la fel de bine să se întoarcă împotriva sa. @PES_PSE şi @Progresiştii aud şi fac ce #SocialDemocraţii Suedezi recomandă pe #PSD #România".

"Este extrem de dubios şi îngrijorător ce se întâmplă în România acum: Guvernul român încearcă de ceva vreme să o împiedice pe Laura Codruţa Kovesi din a deveni procurorul şef european. Acum o entitate judiciară nou formată care este direct controlată de către exact acelaşi guverno acuză de corupţie. România trebuie să garanteze o investigaţie independentă şi complet transparentă!", a scris şi Ska Keller, candidatul fruntaş al Verzilor la europarlamentare, pe aceeaşi reţea de socializare. Ea este membră supleantă a Comisiei LIBE din Parlamentul European.

Alt membru al Verzilor, Rebecca Harms, a precizat pe Twitter: "Scandalos. Inacceptabil. Asta creşte lipsa de încredere faţă de Guvernul şi autorităţile României. #StatDeDrept ? @UdoBullman @guyverhofstadt @MAERomania @TimmermansEU @JunckerEU @eucopresident #Romania #Corrupţie".

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici