Reacţiile politicienilor români cu privire la declaraţiile lui Frans Timmermans | Ministrul Afacerilor Europene: Dezbaterea despre Legile justiţiei rămâne una eminamente tehnică/ Eurodeputat PSD: E regretabil că Timmermans a vorbit pe aceeaşi voce cu Monica Macovei

Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a reacţionat cu privire la declaraţiile prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, spunând că dezbatere asupra Legilor justiţiei este una pur tehnică, iar protestele din 10 august sunt în prezent anchetate de instituţiile abilitate. Europarlamentarul PSD Claudia Ţapardel a catalogat drept "revoltătoare" poziţia pe care a avut-o Frans Timmermans, precizând că oficialul european a făcut un proces de intenţie României.

2743 afișări
Imaginea articolului Reacţiile politicienilor români cu privire la declaraţiile lui Frans Timmermans | Ministrul Afacerilor Europene: Dezbaterea despre Legile justiţiei rămâne una eminamente tehnică/ Eurodeputat PSD: E regretabil că Timmermans a vorbit pe aceeaşi voce cu Monica Macovei

Reacţiile politicienilor români cu privire la declaraţiile lui Frans Timmermans | Ministrul Afacerilor Europene: Dezbaterea despre Legile justiţiei rămâne una eminamente tehnică/ Eurodeputat PSD: E regretabil că Timmermans a vorbit pe aceeaşi voce cu Monica Macovei

Florin Iordache reacţionează la Timmermans: Modificarea Legilor Justiţiei nu afectează lupta anticoruţie

Preşedintele Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că modificarea actelor normative nu afectează în niciun fel lupta anticorupţie, aşa cum a afirmat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

"Nu afectează în niciun caz. Sunt nişte legi (modificarea legilor justiţiei – n.r.) foarte bune. Păi dacă nu invocă un singur articol. Deci legile justiţiei nu fac decât să asigure o mai mare independenţă a judecătorilor şi procurorilor. Faptul că în aceste modificări nu poate să îmi invoce nimeni un articol, despre ce vorbim? Trebuie să îmi invoce un articol şi vorbim punctual. Dar dacă nu am un articol, atunci despre ce vorbim?", a afirmat deputatul PSD, Florin Iordache, marţi pentru MEDIAFAX.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat, luni, în timpul dezbaterii din Comisia LIBE privind situaţia din România, modificarea legilor Justiţiei, afirmând că CE nu va ezita să aducă "în faţa instanţei guvernul român dacă regulile sunt încălcate".

"Mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările propuse pentru aceste legi ar putea submina eforturile îndelungate în combaterea corupţiei şi în asigurarea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană împărtăşeşte foarte mult aceste preocupări", a afirmat Timmermans, observând că amendamentele propuse la legile justiţiei au fost contestate de multe ori, atrăgând critici atât de la instituţii din România, cât şi din străinătate.

Legile justiţiei "sunt cruciale pentru capacitatea procurorilor de a investiga şi pentru ca judecătorii să poată lua decizii în dosarele de corupţie la nivel înalt", a subliniat prim-vicepreşedintele CE.

"Pentru a putea evalua în totalitate impactul reformelor din domeniul justiţiei, cerem clarificari suplimentare despre modul în care elementele specifice ale acestor legi ar trebui interpretate", a subliniat Timmermans.

În concluzie, independenţa justiţiei şi capacitatea acesteia de a combate corupţia sunt elemente esenţiale în evaluarea României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

 

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici