Renate Weber, despre şefia Parchetului European pentru care concurează Laura Codruţa Kovesi: E o funcţie care se joacă politic

Renate Weber a declarat, sâmbătă, că va participa la audierea Laurei Codruţei Kovesi în Comisia LIBE din Parlamentul European, care candidează pentru şefia Parchetului European. Europarlamentarul ALDE a precizat că funcţia de procuror-şef european este una care „se joacă politic”.

7736 afișări
Imaginea articolului Renate Weber, despre şefia Parchetului European pentru care concurează Laura Codruţa Kovesi: E o funcţie care se joacă politic

Renate Weber, despre şefia Parchetului European: E o funcţie care se joacă politic

„Eu o să mă duc şi o să fiu prezentă. Dar aici comisiile fac o audiere. Votul acolo este o chestiune absolut relativă. Nu se numără voturile şi se decide în funcţie de asta. E o prezentare în faţa membrilor Comisiei. Procedura este asemănătoare cu cea de la numirea comisarilor. Nu aceste comisii au cuvântul final. Ele doar fac o analiză, evaluează şi pot să dea un vot care să fie de acceptare sau de respingere. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unor comisari europeni când a fost într-adevăr dat un vot de respingere, atunci au trebuit ţările să nominalizeze alţi candidaţi de comisari, dar dincolo de asta, nu acesta este finalul. Mai este o etapă şi în următoarea etapă Consiliul este cel care trebuie să se pronunţe prin vot”, a afirmat Renate Weber, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sinaia.

Europarlamentarul ALDE a adăugat că va exista un vot al Consiliului UE, însă şefia Parchetului European „se joacă politic”.

„Cum puteţi să credeţi că o asemenea funcţie nu este una care se joacă politic? Sigur că se joacă politic. Trebuie să fie oameni de specialitate, clar, dar este o negociere politică. În Consiliu normal că avem drept de vot, că avem şi Preşedinţia Consiliului UE, dar în cele două comisii nu, din ALDE nu sunt. Sunt colegi, într-adevăr din alte grupuri politice”, a conchis Weber.

Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European. În acest context, ea urmează să fie audiată, la sfârşitul lunii februarie, în comisia LIBE a Parlamentului European, procesul de selecţie urmând a fi finalizat până la finele lunii martie.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici