REPORTAJ - Lansarea candidaturii lui Ponta: Zeci de mii de oameni au asistat la show fără să audă mai nimic - FOTO

Evenimentul de lansare a candidaturii premierului Victor Ponta la Preşedinţia României, desfăşurat pe stadionul Arena Naţională, s-a dorit a fi unul grandios, însă a avut o deficienţă majoră: cele câteva zeci de mii de participanţi au asistat la show fără să poată auzi aproape nimic.

3530 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Lansarea candidaturii lui Ponta: Zeci de mii de oameni au asistat la show fără să audă mai nimic - FOTO

REPORTAJ - Lansarea candidaturii lui Ponta: Zeci de mii de oameni au asistat la show fără să audă mai nimic (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Organizatorii lansării lui Ponta au intenţionat să reediteze spectacolul politic din octombrie 2012, desfăşurat de USL tot pe stadionul Naţional Arena şi care s-a întipărit în memoria colectivă ca o manifestare de amploare, de forţă. Marea problemă întâmpinată acum a fost, însă, faptul că cei prezenţi nu au putut auzi discursurile, sonorizarea lăsând de dorit, iar acustica stadionului făcând imposibilă orice intenţie de a recepta ceva.

Problema sunetului nu a fost rezolvată în timpul evenimentului de lansare, acesta desfăşurându-se de la un capăt la altul fără ca cei din tribune sau din peluză să recepţioneze sunetul.

Este foarte posibil ca organizatorii să fie realizat faptul că acustica stadionului nu permite receptarea fidelă a mesajelor vorbite şi au montat, în prealabil, două schele uriaşe pe care au fixat câteva zeci de boxe, acestea fiind îndreptate către peluza opusă scenei. Cu toate acestea, sunetul a lăsat mult de dorit.

Jurnaliştii prezenţi la eveniment, şi care au stat în tribuna unu, au fost nevoiţi să apeleze la transmisia evenimentului de pe site-uri pentru a putea auzi discursurile.

Această problemă a sunetului a persistat cu toate că, în decursul dimineţii, Victor Ponta a venit personal să inspecteze desfăşurarea lucrărilor.Din cauza sunetului, evenimentul a fost "grăbit"oarecum, întrucât, în loc să dureze o oră jumătate, aşa cum a fost anunţat, a durat în jur de o oră. Evenimentul a debutat cu o întârziere de jumătate de oră faţă de ora anunţată, respectiv la 16.30, cu apariţia premierului Victor Ponta, care, alături de soţia sa, Daciana, a urcat pe scenă.

 

Sloganul lansării lui Ponta – "Mândri că suntem români"

Peluza stadionului din spatele scenei a fost acoperită cu patru mari panouri pe care a fost inscripţionat sloganul "Mândri că suntem români", dar şi un alt slogan: "Votăm Victor Ponta preşedinte".Toate cele patru panouri conţineau motive tradiţionale populare româneşti.În faţa acestei tribune, unde acesul participanţilor nu a fost permis, a fost montată scena amplă, acoperită cu mochetă roşie.

În spatele scenei, organizatorii au montat un ecran uriaş, pe care glisa sigla alianţei PSD-UNPR-PC, din partea căreia candidează Victor Ponta.Acest ecran uriaş a fost flancat de două porţi, ale căror stâlpi constituiau reprezentări în miniatură ale Coloanei Infinitului, operă de artă reprezentativă pentru cultura şi tradiţia românească.Între stâlpii celor două porţi au fost montate, de asemenea, două ecrane cu mesajul "Votăm Victor Ponta preşedinte".

Accesul pe stadion a fost permis începând cu ora 14.00. Traficul rutier a fost restricţionat în zonă. Participanţii au putut intra pe stadion în baza unul bilet de intrare care conţinea date despre locul pe care îl vor ocupa şi pe care era inscripţionat textul "Victor Ponta preşedinte".

 

Războiul "galeriilor": "armata roşie" a UNPR vs "albii" de la PC şi 'pestriţii" de la PSD

Peluza din faţa scenei a fost ocupată integral de reprezentanţii UNPR . Aceasta a reprezentat cea mai animată zonă din stadion, având în vedere că cei de la UNPR erau dotaţi cu mijloacele acustice specifice galeriilor de fotbal – tobe, fluiere, sirene, goarne, vuvuzel - precum şi cu steaguri tricolorii şi roşii. Ei au scandat "Ro-o- mâ-nia!", "Victorie!", "Libertate!", "Victor Ponta preşedinte!".

Galeria UNPR a ridicat şi trei afişe imense pe care scria "Victor Ponta preşedinte PSD-UNPR-PC".

Pe de altă parte, reprezentanţii PC, îmbrăcaţi în mare paret cu tricouri albe, au stat grupaţi pe gazon, în partea dreaptă a scenei. Ei au fluturat steaguri mari de culoare verde, cu imaginea lui Popescu Piedone imprimată, pe care scria mesajul "Victor Ponta preşedinte".

Înaintea evenimentului, participanţii au fost antrenaţi cu hituri româneşti la modă, dar şi internaţionale, care răsunau din boxe.

 

Lansarea a debutat cu melodia "Noi simţim la fel"

Evenimentul de lansare a debutat cu un mic concert, susţinut de Lidia Buble, care a interpretat melodia "Noi simţim la fel".

În timp ce interpreta fredona pe scenă refrenul "simţim la fel/gândim la fel", primarul Radu Mazăre şi-a făcut apariţia pe stadion, îmbrăcat în verde şi purtând o şapcă roşie pe cap. El a fost însoţit de câteva zeci de tinere îmbrăcate similar. Alături de tinere, Mazăre a dat un tur de gazon, salutându-i pe cei prezenţi.

După melodia "Noi simţim la fel", pe ecranul din spatele scenei au început ruleze câteva vox-uri cu oameni care spuneau de ce îl vor vota pe Victor Ponta.

Ponta, purtând un costum negru şi o cravată bleu, şi-a făcut intrarea pe imnul PSD, care avea înserări din "Hora Unirii".

După imnul PSD a fost intonat imnul naţional, care a fost interpretat de Maria Jinga şi Vlad Chiriţă.

 

Dragnea: Ţineţi minte trei cuvinte: Victor Ponta preşedinte

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, este cel care a vorbit în deschiderea lansării. Acesta a fost momentul în care cei prezenţi au realizat că sonorul pentru discursuri nu eset unul în regulă.
"Suntem mulţi pentru că suntem buni, dar suntem buni pentru că suntem uniţi. Sper din tot sufletulca pe 16 decembrie, după ce numărm toate vorurile, să putem spune cele trei cuvinte: Victor Ponta preşedinte", a spus Dragnea, el fiind întrerupt în repetate rânduri de galeria UNPR.

După discursul lui Dragnea au urmat o serie de mesaje video de la preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz şi de la mai mulţi premieri europeni.

Al doilea discurs a fost cel al fostul premier bulgar Serghei Stanişev, preşedintele PES, care a vorbit în română. "E timpul să-l alegeţi pe Victor Ponta noul preşedinte. România are nevoie de această victorie, Europa are nevoie de această victorie", a spus Stanişev.

Discursul său a fost urmat de alte mesaje de susţinere redate pe ecrane din partea unor politicieni, oameni de sport, academicieni, artişti, printre care Irinel Popescu, Helmuth Duckadam, Marian Simion, Sorin Ilfoveanu.

 

Leancă, singurul care i-a urat public lui Ponta "La mulţi ani!"

După acest calup de video-uri a ţinut un discurs şi premierul Moldovei, Iurie Leancă, singurul de altfel care l-a felicit public pe Ponta de ziua sa şi i-a urat public "La mulţi ani!".

"La mulţi ani! Cel mai frumos cadou pe care îl putem oferi eu şi cetăţenii Republici Moldova e recunoştinţa pentru tot ce aţi făcut pentru ţara mea", a spus Leancă.

A urmat un alt calup de mesaje video de susţinere, printre cei care au vorbit numărându-se şi actorul Radu Beligan. "Ţara are nevoie de un preşedinte tânăr, energic. Cred în tineri, sunt capitalul nostru cel mai de preţ. Trebuie să ne folosim de accest capital", a spus Beligan.

 

Oprescu: Ne trebuie un preşedinte bun, cu mult bun simţ, neconflictual, educat

Ulterior, a luat cuvântul primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
El i-a transmis lui Ponta să nu uite ca atunci când va ajunge în palatul celor care cârmuiesc să fie mereu de partea celor cârmuiţi. "Dragă Victore, să nu uiţi, când vei ajunge conducătorul acestei ţări, când vei depune jurământul, călăuza şi principiu să-ţi fie, în palatul celor care cârmuiesc, să fii mereu de partea celor cârmuiţi", i-a spus Oprescu lui Ponta.

Oprescu a mai spus că România are nevoie de un alt fel de preşedinte, respectiv un preşedinte care să-şi iubească ţara, poporul, un preşedinte care să aibă echilibru şi înţelepciune.

După discursul lui Oprescu a urmat pe ecrane un film în care se spunea că Traian Băsescu a tăia salariile pşi pensiile şi în care erau prezentate imagini din Piaţa Universităţii, de la protestele faţă de şeful statului.

Tot în acest film au apărut imagini cu Iohannis decorat de Băsescu, imagini de la mitingul USL din 2012, dar şi imagini în care Ponta apare la fabrici, uzine, dar şi cu un stareţ.

 

Ponta a ţinut un discurs pragmatic, punctat

După acest film şi-a început discursul şi Victor Ponta. Vizibil emoţionat, Ponta le-a spus participanţilor că la cei 42 de ani ai săi, după ce a devenit preşedintele PSD la 37 de ani şi premier la 39 de ani, se simte pregătit să devină preşedintele românilor.

Ponta a atins şi registrul naţionalist şi religios şi a spus şi că este strănepotul unui român din Ardeal în 1917 a cerut cetăţenie şi a luptat alături de români pentru Marea Unire, precum şi nepotul unui preot care l-a învăţat că e important să crezi în Dumnezeu.

El şi-a încheoat discursul într-o notă naţionalistă, cu un citat dintr-un cântec al lui Tudor Gheorghe: "Aici este ţara mea şi neamul meu cel românesc/ Aici eu să mor aş vrea, aici vreau eu să trăiesc".

După discursul său au fost aruncate în aer confetti alb-rosii, precum şi baloane alb-roşii.

Participanţii, însă, părăseau de mult stadionul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici