Reprezentanţii partidelor au comentat decizia CC în cazul Regulamentelor Camerelor

Reprezentanţii partidelor parlamentare au comentat, miercuri, decizia Curţii Constituţionale prin care se constată neconstituţionalitatea unor prevederi din Regulamentele Senatului şi Camerei Deputaţilor.

14 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii partidelor au comentat decizia CC în cazul Regulamentelor Camerelor

Reprezentanţii partidelor au comentat decizia CC în cazul Regulamentelor Camerelor

Nicolai: Vom modifica Regulamentul Senatului

Vicepreşedintele Senatului, Norica Nicolai, a anunţat că Regulamentul Senatului va fi modificat pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale şi că noile prevederi se vor aplica pentru votul în cazul Şerban Mihăilescu.

"Respectăm decizia Curţii Constituţionale şi vom modifica Regulamentul Senatului, pentru ca aprobările să fie date cu jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi", a spus Norica Nicolai.

Ea a anunţat că "în cazul Şerban Mihăilescu se va aplica Regulamentul în vigoare, după decizia Curţii Constituţionale".

Ponta: Regulamentele trebuie puse în acord cu decizia CC

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat că Regulamentele Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuie puse în acord cu decizia CC, potrivit căreia sunt neconstituţionale prevederile privind majoritatea cu care se aprobă urmărirea penală a miniştrilor parlamentari.

"Este foarte clar că trebuie să punem Regulamentele în conformitate cu decizia Curţii. Noi nu ne-am comportat niciodată ca Emil Boc, care, când îi dă dreptate Curtea, o laudă, iar când nu-i dă dreptate, o înjură. Noi întotdeauna am respectat deciziile Curţii, fie că ne-au plăcut sau nu, şi o să acţionăm în consecinţă", a precizat Ponta.

El a arătat că, în baza noile prevederi, lui Adrian Năstase nu i s-ar fi putut ridica imunitatea parlamentară, întrucât majoritatea parlamentarilor a votat împotriva acestui lucru.

Chiuariu: PNL salută decizia CC privind Regulamentele

Purtătorul de cuvânt al PNL, Tudor Chiuariu, a declarat că PNL îşi menţine poziţia privind neobstrucţionarea cercetărilor Parchetului prin hotărârile Parlamentului şi salută decizia CCR referitoare la Regulamentele Camerei Deputaţilior şi Senatului.

"PNL îşi păstrează poziţia, în sensul că cercetările Parchetului nu trebuie obstrucţionate de hotărârile Parlamentului, iar cei vizaţi trebuie să-şi demonstreze nevinovăţia în Justiţie. De aceea salutăm decizia Curţii Constituţionale", a susţinut Tudor Chiuariu.

Purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat că "decizia CCR e binevenită şi pentru că pune punct unei dezbateri care canalizează energiile într-o direcţie falsă".

Sergiu Andon: Regulamentele Senatului şi Camerei Deputaţilor încalcă flagrant Constituţia

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Sergiu Andon (PC), consideră corectă decizia Curţii Constituţionale referitoare la Regulamentele Senatului şi Camerei Deputaţilor, arătând că acestea încalcă flagrant prevederile Constituţiei.

"Regulamentele celor două Camere ale Parlamentului încalcă articolul 76, alineatele 1 şi 2 din Constituţie. Dacă în alte situaţii Constituţia este mai ambiguă, în cazul de faţă textul Constituţiei este foarte explicit. Aşadar, nici nu ştiu cum ar fi putut da Curtea Constituţională o altă decizie", a declarat Andon.

El a spus că speră ca actualul Parlament, la sfârşit de legislatură, să îndrepte cât mai curând greşelile din Regulamente şi să nu aştepte să intre în vigoare automat decizia Curţii Constituţionale, după expirarea termenului de 45 de zile de la comunicarea deciziei.

 PDL cere modificarea cât mai rapidă a Regulamentelor celor două Camere

Purtătorul de cuvânt al PDL, Liviu Negoiţă, a cerut modificarea cât mai rapidă a Regulamentelor Camerelor Parlamentului şi dezbaterea "urgentă" a cazurilor nesoluţionate încă de miniştri parlamentari pentru care s-a cerut aviz de începere a urmăririi penale.

"PDL salută decizia Curţii Constituţionale şi o consideră ca un gest justificat şi binevenit pentru înlesnirea anchetării cazurilor de mare corupţie. PDL este singurul partid care luptă împotriva corupţiei. PSD şi PNL au luptat în permanenţă contra justiţiei", a declarat Liviu Negoiţă.

El a susţinut că, prin decizia Curţii Constituţionale, PDL a câştigat o bătălie pentru recunoaşterea principiului constituţional potrivit căruia "toţi suntem egali în faţa legii".

Negoiţă a anunţat că PDL solitică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să pună cât mai rapid pe ordinea de zi subiectul modificării Regulamentelor, "astfel încât viitorul Parlament să nu moştenească această situaţie neclarificată".

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că sunt neconstituţionale prevederi din Regulamentele Senatului şi Camerei Deputaţilorreferitoare la majoritatea cu care se aprobă urmărirea penală a miniştrilor parlamentari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici