Rezultate alegeri parlamentare 2012 BIHOR

USL câştigă în mod direct trei mandate de senator şi şapte de deputat în judeţul Bihor, UDMR obţine un mandat de senator şi unul de deputat, cu două mai puţin faţă de alegerile precedente, în timp ce ARD ar putea avea doi deputaţi, prin redistribuire şi suplimentare, potrivit rezultatelor finale.

3605 afișări
Imaginea articolului Rezultate alegeri parlamentare 2012 BIHOR

Rezultate alegeri parlamentare 2012 BIHOR (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Lista mandatelor la Camera Deputaţilor: 

Cseke Attilla Zoltan - UDMR 

Szabo Odon - UDMR 

Varga Lucia Ana - USL - PNL 

Costin Gheorghe - USL - PNL 

Laza Matiuţa Liviu - ARD - PDL 

Bogdan Gheorghe Ionuţ - USL - PDL 

Roman Ioan Sorin - USL - PSL 

Drăghici Sonia Maria - USL - PSD 

Cupşa Ioan - USL - PNL 

Cherecheş Florica - USL - PNL  

Lista mandatelor la Bihor:  

Biro Rozalia Ibolya - UDMR;

Bodea Cristian Petru - USL-PNL;

Boeriu Valeriu Victor - USL-PNL;

Ghilea Găvrilă - ARD-PDL;

Bodog Dorin Mircea - USL-PNL

Conform rezultatelor finale comunicate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Bihor, în judeţ USL a obţinut la Senat 52,19 la sută din voturi, iar la Camera Deputaţilor - 50,79 la sută, UDMR a obţinut la Senat 19,35 la sută, iar la Camera Deputaţilor 19,57 la sută, ARD a înregistrat un scor de 13,83 la sută la Senat şi 12,37 la sută la Camera Deputaţilor.

Candidaţii USL Bihor au câştigat în mod direct trei colegii senatoriale şi şapte colegii pentru Camera Deputaţilor. Astfel, din partea USL au obţinut mandate de senatori liberalul Cristian Bodea în Colegiul 2 Aleşd-Beiuş-Ştei, Valeriu Boeriu (PNL) în Colegiul 3 Oradea sud-Salonta, Florian Bodog (PSD) în Colegiul 4 Oradea.

Mandatele de deputaţi câştigate de candidaţii USL sunt în Colegiul 3 Aleşd, prin Lucia Varga (PNL), Colegiul 4 Beiuş, prin Gheorghe Costin (PNL), Colegiul 5 Ceica, prin Gheorghe Bogdan (PSD), Colegiul 6 Salonta, prin Ioan Roman (PSD), Colegiul 7 Oradea, prin Sonia Drăghici (PSD), Colegiul 8 Oradea, prin Ioan Cupşa (PNL), şi Colegiul 9 Oradea, prin Florica Cherecheş (PNL).

De asemenea, rezultatele comunicate de BEJ Bihor arată că UDMR a câştigat în mod direct Colegiul senatorial 1 Marghita, prin Rozalia Biro, şi Colegiul 1 Marghita pentru Camera Deputaţilor, prin fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila.

În Colegiul 2 Săcueni pentru Camera Deputaţilor, candidatul UDMR, Szabo Odon, care este şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, a primit 49,86 la sută din voturi, lipsindu-i 28 de voturi pentru a închide colegiul.

Astfel, pe baza rezultatelor oferite de BEJ, UDMR Bihor va avea doar doi parlamentari în legislatura următoare, după ce în toate celelalte legislaturi din 1992 până în prezent a avut câte un senator şi trei deputaţi.

În ce priveşte candidaţii ARD şi ai PPDD, aceştia nu au reuşit să câştige în mod direct niciun colegiu parlamentar din Bihor, însă doi candidaţi ai ARD ar putea ajunge, totuşi, deputaţi.

Conform prevederilor legii, democrat-liberalul Liviu Laza Matiuţă, candidat în Colegiul 4 Beiuş, ar putea accede în Camera Deputaţilor prin suplimentare, astfel că în acest colegiu ar urma să fie doi deputaţi, din care unul liberalul Gheorghe Costin, care a câştigat scrutinul în acest colegiu cu majoritate absolută, şi celălalt ar urma să îi revină reprezentantului ARD clasat pe locul al doilea.

Totodată, având în vedere că mandatul de deputat din Colegiul 2 Săcueni nu a fost atribuit, colegiul nefiind închis, Bogdan Manafu, candidatul ARD, ar urma să primească acest mandat prin redistribuire, deşi s-a clasat pe ultimul loc în preferinţele alegătorilor, cu 4,12 la sută din voturi. El ar urma să beneficieze de redistribuire, mai exact de voturile adunate de alţi candidaţi ARD din judeţ în colegiile de deputaţi, întrucât celelalte partide nu întrunesc condiţiile pentru redistribuire.

PPDD a obţinut în Bihor 9,41 la sută la Camera Deputaţilor şi 9,83 la sută la Senat.

Potrivit BEJ, PPMT a avut în Bihor 3,63 la sută din voturi la Senat şi 3,81 la sută la Camera Deputaţilor, iar PRM 1,29 la sută la Camera Deputaţilor şi 1,14 la sută la Senat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici