Rezultate EXIT POLL final. ALEGERI PARLAMENTARE 2020. CURS-Avangarde | Senat - PSD 30,3%, PNL 29,4%; Camera Deputaţilor - PSD 30,2%, PNL 29,3%. Un nou partid intră în Parlament

  • ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Sondajul exit-poll, realizat de CURS-AVANGARDE la ieşirea de la urne, difuzat de Mediafax.ro.
  • Avangarde şi CURS au realizat duminică, 6 decembrie, singurul exit-poll la alegerile parlamentare din România.
  • Rezultatele exit-poll-ului, prezentate la ora 21.00, imediat după închiderea secţiilor de votare, valabile pentru ora 19.00.
81512 afișări
Imaginea articolului Rezultate EXIT POLL final. ALEGERI PARLAMENTARE 2020. CURS-Avangarde | Senat - PSD 30,3%, PNL 29,4%; Camera Deputaţilor - PSD 30,2%, PNL 29,3%. Un nou partid intră în Parlament

EXIT POLL Alegeri parlamentare 2020. Sondaj CURS-Avangarde

Ora 23.00 CURS-Avangarde, exit-poll final pentru alegerile parlamentare, valabil pentru ora 21,00, la închiderea urnelor. Exit-poll-ul realizat de CURS - Avangarde, la comanda Antena 3:

 

Senat:

PSD - 30,3%

PNL - 29,4%

USR-PLUS - 16,6% 

UDMR - 5,7% 

AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor) - 5,4%

PMP (Partidul Mişcarea Populară) - 5% 

Pro România - 5%

PER - 1,1%  

PPU-SL - 1% 

 

Camera Deputaţilor:

PSD - 30,2%

PNL - 29,3%

USR-PLUS - 16,1% 

UDMR - 5,6%

AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor) - 5,3%

PMP (Partidul Mişcarea Populară) - 5%

Pro România - 5% 

PER - 1,2%

PPU-SL - 1,1% 

 

Ora 21.00 CURS-Avangarde | Senat - PSD 30,6%, PNL 29,1%; Camera Deputaţilor - PSD 30,5%, PNL 29%. Un nou partid intră în Parlament

Exit-poll oficial CURS-Avangarde, primul rezultat al alegerilor, de la ora 21.00. Scorul partidelor la alegerile parlamentare 2020 - sondaj valabil pentru ora 19.00, prezentat de Antena 3: 

Camera Deputaţilor:
PSD – 30,5%
PNL – 29.0%
USR-PLUS – 15,9%
UDMR – 5,7%
AUR – 5,2%
PRO Rom – 5%
PMP – 5%
PER – 1,2%
PPUSL – 1,1%
Altul 1,4%

Senat:
PSD – 30,6%
PNL – 29.1%
USR – 16,4%
UDMR – 5,7%
AUR – 5,3%
PRO Rom – 5%
PMP – 5%
PER – 1,1%
PPUSL – 1,0%
Altul – 0,8 %.


Avangarde şi CURS sunt institutele acreditate de Biroul Electoral Central să realizeze duminică, 6 decembrie, singurul exit-poll la alegerile parlamentare din România. 

Rezultatele exit-poll-ului sunt anunţate duminică, la ora 21.00, imediat după închiderea urnelor de vot, pe site-ul mediafax.ro. Rezultatele de la exit-poll nu iau în calcul voturile de la secţiile din străinătate.

Cele două case de sondare a opiniei publice au făcut sondaj exit-poll şi la alegerile locale ce au avut loc in data de 27 septembrie 2020.

Potrivit BEC, operatorii de sondaj au acces, în baza acreditării, în imobilul în care funcţionează secţia de votare şi în zona de protecţie de 50 de metri a acesteia, fără a intra în interiorul localului de vot. Aceştia au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.

Duminică, în România, au loc alegeri parlamentare. Află care este prezenţa la vot, în timp real. 

Alegeri parlamentare 2020. Senatorii şi deputaţii se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale

Alegerile parlamentare se desfăşoară odată la patru ani şi, prin vot, vor fi aleşi 465 de parlamentari: 136 de senatori şi 329 de deputaţi. Ei vor reprezenta cetăţenii din fiecare judeţ al ţării, dar şi românii de peste graniţe sau minorităţile naţionale.

Conform legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare judeţ este decis în funcţie de populaţie. Astfel, un deputat reprezintă 73.000 de locuitori, iar un senator 168.000 de locuitori.

Conform acestui calcul, cei mai mulţi reprezentanţi ai legislativului vor veni din Bucureşti (13 senatori şi 29 deputaţi), urmat de Iaşi (5 senatori şi 12 deputaţi) şi Constanţa şi Prahova (5 senatori şi 11 deputaţi). Judeţele cu cei mai puţini reprezentanţi sunt Covasna, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Sălaj şi Tulcea (câte 2 senatori şi 4 deputaţi).

Pe listele actuale de vot s-au înscris 7.136 de candidaţi, cu aproape 1.000 mai mulţi decât în urmă cu 4 ani. La fel ca în cazul alegerilor locale din urmă cu câteva luni, scrutinul pentru alegerile parlamentare 2020 se va desfăşura în condiţii speciale.

Vot la alegeri parlamentare 2020. Lista de candidaţi la Senat şi Camera Deputaţilor

Alegeri parlamentare 2020. Întrebări frecvente despre votare

Puteţi consulta aici mai multe materiale pe tema alegerilor parlamentare 2020:

La alegerile parlamentare se vor folosi două modele de buletine de vot. Pentru alegerile parlamentare 2020, votul va fi pe partide, se va vota o listă sau unul dintre candidaţii independenţi. VEZI AICI Cum arată buletinul de vot.

Puteţi consulta lista cu secţiile de votare pe site-ul roaep.ro, sau cu ajutorul hărţii dezvoltate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Alegătorii care nu sunt siguri unde ar trebui să voteze pentru alegerile parlamentare din acest an, pot intra pe portalul Registrului Electoral, unde orice cetăţean român cu vârsta de peste 18 ani poate afla în câţiva paşi unde îşi poate exprima opţiunea duminică, 6 decembrie 2020.

Care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi în secţia de votare, în contextul COVID-19

Pentru evitarea înfectării cu noul Coronavirus, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit o serie de reguli sanitare care trebuie respectate la alegerile parlamentare din acest an. Astfel, aşa cum s-a întâmplat şi în septembrie, toate secţiile de votare vor avea flacoane cu soluţie dezinfectantă şi toţi cetăţenii au obligaţia de a purta mască.

La intrarea în secţia de vot tuturor participanţilor li se va lua temperatura, iar alegătorii pentru alegerile parlamentare vor fi îndrumaţi în secţia de vot, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acesteia. În sălile de votare nu se vor afla simultan mai mult de 5 alegători, iar între aceştia se va asigura o distanţă de minimum 1 metru.

De asemenea, potrivit ultimelor dispoziţii, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”. Alegătorul este cel care „va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic”, iar la final, după exercitarea dreptului la vot, îşi va aplica singur timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“ pe actul de identitate.

Rezultatele singurului exit-poll oficial, realizat de institutele CURS-Avangarde, a fost publicat la ora 21:00 pe site-ul mediafax.ro. Începand cu ora 21:00, Biroul Electroral Central va transmite primele informaţii oficiale legate de rezultalele alegerilor parlamentare.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici