Roberta Anastase: Vom ataca la toate instanţele posibile ordonanţa privind primarii

Vicepreşedintele PDL Roberta Anastase spune că ACL va contesta la ”toate instanţele posibile” Ordonanţa de Urgenţă privind aleşii locali, ea spunând că ”ceea ce s-a întâmplat până acum se va agrava” şi că ”presiunile pe primari au devenit insuportabile”.

129 afișări
Imaginea articolului Roberta Anastase: Vom ataca la toate instanţele posibile ordonanţa privind primarii

Roberta Anastase: Vom ataca la toate instanţele posibile ordonanţa privind primarii (Imagine: Octaviu Dumitru/Mediafax Foto)

Roberta Anastase a anunţat, la Ploieşti, în prima conferinţă de presă susţinută de ACL Prahova, că reprezentanţii Alianţei Creştin Liberale vor contesta ”în toate instanţele posibile” ordonanţa adoptată joi care le dă posibilitatea aleşilor locali, într-un termen de 45 de zile, să treacă de la un partid la altul fără să fie sancţionaţi.

Astăzi este zi neagră pentru democraţia din România, odată cu adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă. Încă o dată exerciţiul democratic lipseşte total Guvernului Ponta. Nu a existat o dezbatere a acestei ordonanţe, acest lucru a fost reclamat chiar de organizaţiile aleşilor locali, fie că vorbim de Liga aleşilor locali, fie că vorbim de preşedinţi de consilii judeţene sau de primari. Nu a existat niciun fel de dezbatere şi acest lucru a fost reclamat şi de Ambasada Statelor Unite şi trebuie să ştiţi că această reacţie vine în urma unei scrisori trimise de către membrii ACL tuturor ambasadelor Uniunii Europene şi Ambasadei Statelor Unite ale Americii. A fost doar un prim demers făcut de noi, care va continua pe cale juridică, atacând în toate instanţele posibile această Ordonanţă de Urgenţă”, a afirmat preşedintele PDL Prahova.

Anastase a mai spus că, în opinia sa, această ordonanţă reprezintă ”un abuz care nu este făcut întâmplător”, iar după adoptarea acestui act normativ ”ceea ce s-a întâmplat până în momentul de faţă se va agrava pe zi ce trece, pentru că presiunile asupra primarilor au devenit insuportabile”.

Liderul PDL Prahova, partid care în acest judeţ are cel mai mare număr de primari, a spus că există cazuri în care primarii au fost ameninţaţi că soţiile lor care au locuri de muncă în instituţii publice vor fi date afară sau au fost ameninţaţi cu controale la firmele copiilor lor.

Roberta Anastase a spus că nu vrea să dea nume pentru că nu vrea să le pună în situaţii ”dificile” pe respectivele persoane.

OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, joi, de Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la începutul şedinţei Guvernului, că îşi asumă OUG privind migraţia primarilor, pentru că trebuie făcută dreptate, el precizând şi că termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile.

Iniţial, proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleşii locali să-şi poată alege partidul.

Dacă ordonanţa va intra în vigoare la 1 septembrie, odată cu depunerea la Parlament, aleşii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă care va permite aleşilor locali să îşi poată alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde mandatul.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că face un apel la Guvern şi la "responsabilitate" să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la "transferul primarilor" şi a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democraţiei" să o atace la CC dacă ordonanţa va fi aprobată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici