România, din nou membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

România a obţinut un nou mandat de membru în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, a anunţat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

1054 afișări
Imaginea articolului România, din nou membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Ministrul Bogdan Aurescu salută alegerea României, la 11 octombrie, pentru un nou mandat de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO), pentru perioada 2023-2025. Alegerile s-au desfăşurat în cadrul celei de-a 17-a şedinţe plenare a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la sediul ONU din New York.

Potrivit MAE, în cadrul votului individual şi secret al statelor membre ale Adunării Generale a ONU, România a fost aleasă de 176 de state, pentru un loc alocat Europei de Est în cadrul CDO. Precedentele mandate ale României în cadrul CDO au fost exercitate în perioada 19 iunie 2006 - 18 iunie 2008, respectiv din august 2011 până la 31 decembrie 2014.

„Candidatura pentru acest nou mandat în cadrul CDO a fost fundamentată pe acţiunea hotărâtă a României în favoarea promovării multilateralismului eficient şi pe abordarea principială a ţării noastre în relaţiile internaţionale, precum şi pe angajamentul ferm al ţării noastre pentru promovarea şi respectarea drepturilor omului atât în plan intern, cât şi la nivel regional şi global. Totodată, experienţa ţării noastre în cadrul celor două mandate anterioare în CDO, precum şi dorinţa de a lucra constructiv pentru buna funcţionare şi eficientizarea acţiunii Consiliului au fost argumente suplimentare în sprijinul candidaturii ţării noastre în cadrul acestui organism important la nivelul ONU”, a declarat Bogdan Aurescu.

Alegerea României pentru un nou mandat în cadrul Consiliului Drepturilor Omului reprezintă şi o confirmare a recunoaşterii de care se bucură ţara în plan extern.

„Relevanţa acestui mandat pentru ţara noastră este cu atât mai mare. România s-a pronunţat constant împotriva războiul ilegal, neprovocat şi nejustificat al Federaţiei Rusiei împotriva Ucrainei, ce încalcă principiile fundamentale ale ordinii internaţionale bazate pe norme, precum şi drepturile omului, prin atacarea unor ţinte civile şi uciderea populaţiei nevinovate din Ucraina’’, a mai spus ministrul Bogdan Aurescu.

În cadrul mandatului său în Consiliul Drepturilor Omului, în conformitate cu obiectivele esenţiale de politică externă ale României şi în concordanţă cu valorile şi principiile Cartei ONU, România va urmări îndeplinirea promovării angajamentelor în ceea ce priveşte drepturile omului, democraţia şi statul de drept, drepturile femeii, combaterea discriminării şi libertatea de exprimare, a precizat MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici