România prezintă la Consiliul Afaceri Generale o Declaraţie despre nevoia unui protocol cu Sebia privind minorităţile

România a prezentat, marţi, în Consiliul Afaceri Generale, o Declaraţie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind statutul minorităţilor între Bucureşti şi Belgrad, informează MAE.

843 afișări
Imaginea articolului România prezintă la Consiliul Afaceri Generale o Declaraţie despre nevoia unui protocol cu Sebia privind minorităţile

Traian Băsescu şi preşedintele Serbiei Boris Tadic (Imagine: gabriel Pecheanu/Arhiva Mediafax Foto)

Totodată, România a subliniat în declaraţia respectivă necesitatea implicării Comisiei Europene şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţile naţionale în monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele Uniunii Europene.

Demersul a avut loc în contextul în care, potrivit unor surse citate de Tanjug, reuniunea CAG a fost prelungită, marţi, la Bruxelles, la insistenţele părţii române, care a dorit ca problema statutului minorităţii vlahe din Serbia să fie inclusă în concluziile reuniunii.

MAE precizează în comunicatul citat că în urma discuţiilor purtate, Consiliul Afaceri Generale recomandă acordarea statutului de ţară candidată Serbiei la Consiliul European din 1-2 martie. Decizia finală va fi astfel luată de şefii de state şi de guverne la reuniunea care va avea loc joi şi vineri.

De asemenea, MAE precizează că la concluziile Consiliului a fost anexată o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanţa respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE.

Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor.

MAE subliniază că, potrivit deciziilor luate la CAG în ceea ce priveşte Serbia, intenţia Comisiei Europene de elaborare a unui studiu de fezabilitate în ceea ce priveşte un posibil acord de stabilizare şi asociere nu va prejudeca poziţia statelor membre privind Kosovo şi nici nu va afecta viitoarele decizii care vor fi luate pe această temă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici