România şi alte 11 state au cerut la Consiliul Afaceri Generale al UE alocări substanţiale pentru politica de coeziune

România împreună cu alte 11 state membre şi cu Croaţia au prezentat marţi, la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului Afaceri Generale al UE, o declaraţie comună privind asigurarea unor alocări substanţiale pentru politica de coeziune în perioada 2014-2020.

121 afișări
Imaginea articolului România şi alte 11 state au cerut la Consiliul Afaceri Generale al UE alocări substanţiale pentru politica de coeziune

România şi alte 11 state au cerut la Consiliul Afaceri Generale al UE alocări substanţiale pentru politica de coeziune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), ministrul Leonard Orban a reiterat la reuniunea CAG poziţia României pentru menţinerea unor alocări financiare semnificative pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună în următorul exerciţiu financiar al UE.

Reuniunea CAG a avut ca principale subiecte de discuţie sumele care vor fi alocate politicii de coeziune şi politicii agricole comune în cadrul financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020.

"În contextul condiţiilor economice actuale, trebuie să ne concentrăm atenţia asupra acelor instrumente care promovează creşterea economică, ocuparea forţei de muncă şi investiţiile. În acest sens, Uniunea Europeană are nevoie de o politică de coeziune puternică pentru a consolida piaţa internă. Aceasta a fost mesajul pe care România, împreună cu statele membre care beneficiază în prezent de alocări semnificative în cadrul acestei politici, l-a transmis în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale din Luxemburg", a declarat ministrul Orban, potrivit comunicatului MAEur.

De asemenea, Orban a subliniat că România nu este de acord cu o eventuală condiţionare a alocărilor pentru viitorul buget de capacitatea de absorbţie existentă la un anumit moment în statele membre.

Totodată, Orban a reafirmat poziţia României cu privire la asigurarea unui tratament favorabil regiunilor de tip capitală începând din 2014 pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare specifice ale acestora.

Unul dintre subiectele care au suscitat dezbateri intense l-au reprezentat condiţionalităţile macroeconomice. La propunerea Comisiei Europene, statele membre care încalcă regulile de guvernanţă economică ar urma să aibă suspendate sau retrase parţial sau total fondurile alocate pentru perioada 2014-2020. România s-a pronunţat pentru aplicarea acestor condiţionalităţi numai în măsura în care s-ar asigura un tratament egal tuturor statelor membre, relatează sursa citată.

Discuţiile legate de viitorul politicii agricole comune s-au concentrat pe modul de efectuare a plăţilor directe, inclusiv plafonarea alocărilor financiare destinate exploatărilor agricole mari, precum şi pe necesitatea acordării unei atenţii deosebite dezvoltării rurale. Ministrul român a insistat asupra faptului că faţă de propunerea Comisiei Europene, este necesară o distribuţie mai echitabilă între statele membre a sprijinului acordat fermierilor sub formă de plăţi directe, mai evidenţiază comunicatul MAEur.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici