România vrea ca la summit-ul NATO din 2012 să fie adoptat noul concept de apărare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că obiectivele României pentru summit-ul NATO din 2012, de la Chicago, sunt adoptarea noului concept de descurajare şi apărare, precum şi realizarea de progrese în realizarea şi implementarea sistemului antirachetă NATO.

287 afișări
Imaginea articolului România vrea ca la summit-ul NATO din 2012 să fie adoptat noul concept de apărare

România vrea ca la summit-ul NATO din 2012 să fie adoptat noul concept de apărare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului a apreciat că partenieratul României cu SUA funcţionează normal, în parametri care satisfac şi partea română şi, speră el, şi partea americană.

"S-a finalizat negocierea acordului legat de amplasarea elementelor de scut antirachetă pe teritoriul României. Probabil parafarea s-a produs, într-un timp relativ scurt se va produce şi semnarea acordului între România şi Statele Unite, urmând apoi ratificarea în Parlament. Pentru relaţia transatlantică, mi se pare extrem de important să vă atenţionez de pe acum asupra obiectivelor noastre legate de summit-ul NATO de la Chicago, de anul viitor", a declarat Traian Băsescu.

El a afirmat că toată diplomaţia din statele membre NATO trebuie să înceapă demersurile pentru ca acest summit să se finalizeze, din punctul României de vedere, cu adoptarea noului concept de descurajare şi apărare şi realizarea de progrese în implementarea şi realizarea sistemului antirachetă NATO.

"Deci, noi vom putea spune că summit-ul de la Chicago a fost un summit reuşit din punct de vedere al României dacă aceste două obiective se ating. Este o atenţionare pentru toţi diplomaţii din statele membre NATO - faceţi de acum cunoscută poziţia României, încercaţi să găsiţi cât mai mulţi aliaţi în susţinerea ei şi să încercăm ca aceste două obiective să ni le realizăm cu ocazia summit-ului. Ele sunt extrem de importante pentru consolidarea securităţii naţionale a României şi, desigur, pentru toate statele membre NATO", a menţionat preşedintele Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici