Salvamont cere o întâlnire cu Guvernul:Dacă Legea.296 s-ar aplica, activitatea ar fi grav perturbată

Salvamontiştii cer o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului. Ei susţin că dacă prevederile Legii nr.296/2023 s-ar aplica şi Salvamontului, prin comasarea cu alte instituţii şi, mai ales, reducerea numărului de posturi cu 15%, activitatea acestuia ca structură de urgenţă ar fi grav perturbată.

719 afișări
Imaginea articolului Salvamont cere o întâlnire cu Guvernul:Dacă Legea.296 s-ar aplica, activitatea ar fi grav perturbată

Salvamont cere o întâlnire cu Guvernul:Dacă Legea.296 s-ar aplica, activitatea ar fi grav perturbată

„Având în vedere Legea nr.296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, art. XXIX, care prevede că <Guvernul României aprobă prin memorandum excepţii de la procesul de desfiinţare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activităţii către alte structuri organizatorice pentru instituţiile publice/entităţile publice, numai în situaţiile in care activitatea instituţiilor/entităţilor publice este consideratĂ unică”, consiliile judeţene din România, care au în subordine servicii publice Salvamont cu personalitate juridică, au transmis Guvernului României, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, memorandumuri de exceptare pentru serviciile publice judeţene Salvamont din subordine. Întrucât până în acest moment nu s-a primit vreun răspuns şi nici nu au fost organizate consultări asupra memorandumurilor depuse de către Consiliile judeţene şi Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, solicităm acordarea unei audienţe de urgenţă de către Guvernul României, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministrul Finanţelor”, se arată într-un comunicat al Salvamont.

Reprezentanţii structurii de urgenţă consideră că structurile Salvamont din România au ca misiune principală activitatea unică de salvare în munţi şi locuri greu accesibile, ce cuprinde patrularea preventivă, asigurarea permanenţei la punctele şi refugiile Salvamont, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare şi transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară.

„În urma analizei făcute la nivel naţional, în vederea realizării tuturor atribuţiilor şi responsabilităţilor specifice activităţii de salvare montană, la cel mai înalt nivel de performanţă, reiterăm necesitatea menţinerii formei actuale (...) Chiar dacă în acest moment personalul necesar desfăşurării activităţii este mult subdimensionat, gradul de răspuns şi de succes la intervenţii este de 100%, şi considerăm că, dacă prevederile Legii nr.296/2023 s-ar aplica şi Salvamontului prin comasarea cu alte instituţii şi mai ales, reducerea numărului de posturi cu 15%, activitatea acestuia ca structură de urgenţă ar fi grav perturbată, cu consecinţe imprevizibile asupra siguranţei turiştilor şi totodată cu pierderea acreditărilor pentru desfăşurarea în bune condiţiuni a activităţilor de prevenire a accidentelor montane şi de salvare în munţi”, arată salvatorii montani.

În aceste condiţii, conducerea Salvamont România consideră oportună o întâlnire de lucru cu factorii decidenţi din cadrul Guvernului României, pentru a putea debloca aceasta situaţie care afectează în mod direct buna funcţionare a unui serviciu de urgenţă util, eficient şi vital din România.

„Nu dorim ca o decizie emisă fără o analiză pertinentă a specificului activităţii noastre să fie luată în mod arbitrar, fără o consultare prealabilă, în care să ne expunem punctul de vedere pentru identificarea unei soluţii optime în vederea menţinerii unui grad ridicat de performanţă a serviciilor de salvare montană, prevenire a accidentelor şi de siguranţă pentru cei care merg pe munte”, se arată într-un comunicat semnat de Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici