Scandalul Barna: DNA anunţă că sesizările DLAF sunt în procedură de înregistrare, nu sunt suspecţi sau inculpaţi, iar un alt dosar penal este de 2 ani ţinut „in rem”

  • Sesizările transmise de DLAF săptămâna trecută pe două dintre proiectele cu fonduri europene din „scandalul Barna”, în care beneficiar a fost CJ Alba, au fost primite ieri de DNA şi sunt în procecedură de înregistrare şi repartizare
  • Pe un alt proiect cu fonduri europene, în care beneficiar a fost firma care i-a aparţinut lui Dan Barna, DLAF nu a terminat verificările
  • Un dosar penal din acelaşi scandal, clasat în 2019 de DNA Alba şi redeschis de DNA Central în acelaşi an, este în continuare ţinut de DNA Central cu urmărire penală „in rem”, fără suspecţi şi fără inculpaţi
2464 afișări
Imaginea articolului Scandalul Barna: DNA anunţă că sesizările DLAF sunt în procedură de înregistrare, nu sunt suspecţi sau inculpaţi, iar un alt dosar penal este de 2 ani ţinut „in rem”

Scandalul Barna: DNA anunţă că sesizările DLAF sunt în procedură de înregistrare, nu sunt suspecţi sau inculpaţi, iar un alt dosar penal este de 2 ani ţinut „in rem”

La solicitarea de astăzi a Mediafax, DNA a răspuns că ieri, 10 mai 2021, a primit „ două sesizări formulate de instituţia la care faceţi referire (n.r. DLAF) şi în care sunt reclamate presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanţate din fonduri europene”.

„Cele două documente se află în procedură de înregistrare şi repartizare, prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, arată DNA.

Un alt dosar penal din „Scandalul Barna” este cel cu nr.38/P/2018 al DNAAlba, înregistrat la DNA Central sub nr.224/P/2019.

În urma scandalului din 2019, din timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, un răspuns oficial al DNA arăta că pe 28 octombrie 2019,  Mădălina Scarlat, pe atunci procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a dispus infirmarea în întregime  a ordonanţei de clasare (dosar disjuns din 171/P/2019), redeschiderea şi reluarea urmăririi penale, în această cauză.

Pe 1 noiembrie 2019, DNA anunţa oficial că în acest dosar a fost începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (”in rem”) şi se afla în lucru pe rolul DNA.

Pe 11 mai 2021, solicitată de Mediafax să răspundă ce soluţie a dat în dosar, DNA comunică acelaşi lucru ca şi în 2019: „dosarul la care faceţi referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment,  nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”.

Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat zilele trecute controlul privind modul în care au fost implementate 3 proiecte europene finanţate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Este vorba de proiectele „Punţi comunitare”, „SES-am Deschide-te!” şi „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” în care beneficiar a fost Consiliul Judeţean Alba.

DLAF a comunicat astăzi Mediafax că în privinţa proiectelor „Punţi Comunitare” şi „SES-am deschide-te!” a găsit indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, pe 05.05.2021, a transmis documentele Secţiei a II-a a DNA.

În acest caz, DLAF arată că a constatat că sunt implicate 4 persoane care, la data faptei, deţineau calităţile de expert cu atribuţii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entităţi înfiinţate în cadrul proiectelor).

În privinţa celui de-al treilea proiect verificat- „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” , DLAF nu a găsit indicii de natură penală.

Al patrulea proiect numit „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”, care are ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, care i-a aparţinut lui Dan Barna şi soţiei sale, Olga Totolici, verificările DLAF sunt încă în curs.

rasp 643 (2) by Mediafax.ro on Scribd

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici