Scandalul Kovesi. Proiect pentru desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, propus de liberali/ Moţiune împotriva lui Tudorel Toader

PNL va depune un proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, a anunţat luni prim-vicepreşedintele partidului, Raluca Turcan. Liberalul a afirmat că dacă magistraţii săvârşesc abuzuri, ar fi trebuit sancţionaţi de CSM şi Inspecţia Judiciară.

3161 afișări
Imaginea articolului Scandalul Kovesi. Proiect pentru desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, propus de liberali/ Moţiune împotriva lui Tudorel Toader

Scandalul Kovesi. Proiect pentru desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, propus de liberali

„Am decis astăzi (luni-n.r) în şedinţa Biroului Executiv să depunem un proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, adică să anulăm această lege care a fost creată ca instrument politic de către cei din PSD-ALDE împotriva tuturor celor care au declanşat anchete împotriva corupţilor în ultimii ani de zile. Comisia de la Veneţa, Comisia Europeană, GRECO, au criticat în termeni foarte duri înfiinţarea acestei secţii speciale”, a declarat Raluca Turcan, după şedinţa Biroului Executiv al PNL de luni.

Liberalul a afirmat că prin continuarea activităţii Secţiei pentru investigarea judecătorilor şi a procurorilor există riscul activării împotriva României a articolului 7 din Tratatul UE.

„Prin menţinerea acestei secţii există pericolul ca România să sufere consecinţele activării articolului 7 din tratatul Uniunii Europene. Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări, asta spune Constituţia României. Din nefericire Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituţională, ignoră tocmai aceste prevederi importante ale Constituţiei”, a adăugat Turcan.

Aceasta a precizat că magistraţii ar trebui sancţionaţi de CSM sau Inspecţia Judiciară, pentru abuzurile săvârşite.

„Dacă un procuror sau un judecător săvârşesc abuzuri, atunci acestea trebuie sancţionate de către CSM şi Inspecţia Judiciară. În felul acesta facem un apel şi către aceste instituţii să revină la rolul constituţional în baza căruia acestea funcţionează Tot ce înseamnă abuz al judecătorilor şi procurorilor să fie anchetat de către organismele acestea cu rol contituţional pentru sancţionarea faptelor de corupţie, oriunde acestea se află şi în acelaşi timp pentru a proteja independenţa şi imparţialitatea instituţiilor din justiţie”, a cochis Turcan.

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat miercuri seară că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie şi are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a cerut, joi, Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie să clarifice de urgenţă situaţia în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele fostului procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

PNL depune moţiune simplă împotriva lui Tudorel Toader: A făcut un rău uriaş României

PNL va depune în această săptămână, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei Tudorel Toader, a anunţat luni, Raluca Turcan. Printre motivele invocate de liberali se numără „campania” pe care o are ministrul împotriva fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Depunem în această săptămână moţiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader. Este ministrul care a făcut un rău enorm României, atât în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar, cât şi în ceea ce priveşte imaginea României în străinătate. Tudorel Toader a acţionat ca un luptător împotriva intereselor României în plan extern. Din nefericire, această obsesie bolnăvicioasă pe care a împrumutat-o de la şeful PSD, Liviu Dragnea, de a carota şi de a asmuţi instituţiile împotriva fostului procuror şef DNA Laura Codruţa Kovesi, tot acest comportament s-a transformat într-un factor de agresiune vizibilă împotriva României. A făcut un rău uriaş României, nu unui om, nu unei instituţii. Prin tot ceea ce a săvârşit Tudorel Toader în ultima perioadă practic s-a întors împotriva ţării sale. El trebuie să plătească”, a declarat Raluca Turcan, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Liberalii invoca, de asemenea, faptul că Tudorel Toader a împlinit cele mai puţine puncte din promisiunile fpcute în programul de guvernare.

„ Dincolo de acest aspect care acum a captat toată atenţia opiniei publice, Tudorel Toader este ministrul care a făcut cel mai puţin din ceea ce şi-a asumat în programul de guvernare, de la recuperarea restanţelor salariale pentru grefieri, de la suplimentarea personalului de probaţiune, până la introducerea brăţărilor electronice, astfel încât să nu mai ajungem la eliberarea puşcăriaşilor periculoşi pe străzi, ci aceştia să fie supravegheaţi şi ţinuţi în penintenciare. Tot în acest sens, investiţiile în penintenciare sunt practic cea mai mare restanţă al acestui Guvern.

Se demonstrează că pretextul eliberării infractorilor a fost de fapt cel urmărit, ci nu condiţii mai bune pentru cei care săvârşesc pedepse în România. Nu e preocuparea PNL să vină şi să aloce fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Această preocupare ar trebui să fie a celor care astăzi au ajuns să răspundă pentru eliberarea unor indivizi periculoşi care recidivează şi care au supus România unei întregi terori în ultima perioadă”, a adăugat Turcan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici