Schimb de replici Geoană-Băsescu, în debutul consultărilor de la Cotroceni

Liderul PSD, Mircea Geoană, i-a spus preşedintelui Traian Băsescu, în deschiderea consultărilor de la Cotroceni, că el este cauza crizei politice declanşate în România, şeful statului replicând însă că responsabilitatea este a PSD, care a fost un "catalizator" al căderii a două guverne.

20 afișări
Imaginea articolului Schimb de replici Geoană-Băsescu, în debutul consultărilor de la Cotroceni

Schimb de replici Geoană-Băsescu, în debutul consultărilor de la Cotroceni (Imagine: Mediafax Foto)

Mircea Geoană i-a spus preşedintelui că România a pierdut foarte mult din cauza crizei politice.

"Regret că aţi intrat în acest joc, în care aţi împins către o criză politică, provocând plecarea PSD-ului de la guvernare. Situaţia este delicată şi vreau să fac un apel la responsabilitate pentru aceste ultime patru spătămâni înainte de alegerile prezidenţiale, ca să depăşim un impas politic care ne costă mult prea mult", a spus Geoană.

"Poziţia PSD-PC este fermă şi neschimbată - o majoritate trebuie să-şi spună punctul de vedere. Preşdintele are tot dreptul să facă nominalizare, nimeni nu contestă dreptul preşedintelui, dar, după încercarea nereuşită cu domnul Croitoru, cred că ar fi mai bine să respectaţi vocea democraţiei. În 2007 aţi spus că regula de aur a democraţiei este că majoritatea are întotdeauna dreptate. Şi România trebuie să aibă parte de această regulă a democraţiei. Atunci când conduceţi un partid în minoritate trebuie să acceptaţi o realitate din Parlament", a spus Geoană.

El a adăugat că aşteaptă din partea preşedintelui mai multă flexibilitate şi mai multă dorinţă de a depăşi graniţele unei compeţii electorale.

Geoană a reiterat susţinerea pentru Klaus Iohannis premier, spunând că preşedintele nu are cum să facă vreun reproş în ceea ce priveşte calităţile de lider, dar şi profesionale ale primarului Sibiului.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că are o analiză complet diferită faţă de a liderului PSD.

"Dumneavoastră plecaţi de la premisa că preşedintele, prin vot, a dărâmat guverne. Nu-mi aduc aminte să fi fost eu în Parlament, dar ştiu că partidul dumneavoastră a fost un catalizator al dărâmării a două guverne în criză economică", a spus Băsescu.

Şeful statului i-a spus lui Mircea Geoană că în acest context nu poate fi transferată responsibilitatea situaţiei create în altă parte.

"Din partea mea aţi avut maximă flexibilitate. În prima rundă, la formarea guvernului Croitoru, aţi cerut prim-ministru independent, mi-aţi dat şi un nume, eu am venit la jumătatea drumului şi v-am spus: de acord cu un prim-ministru independent. Dumneavoastră doriţi să impuneţi un premier în spatele căruia să se ascundă şi domnul Hrebenciuc şi Iliescu şi Vanghelie şi când e nevoie şi dumneavoastră. Deci, acest mod de a impune un premier, fără să consultăm cu preşedintele nu poate funcţiona. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici