Scutaru: Declaraţia prin care Farage a spus că nu vrea vecini români reflectă spirit retrograd

Declaraţiile recente ale politicianului britanic Nigel Farage, prin care acesta afirmă că nu vrea vecini români, sunt triste şi reflectă spiritul retrograd al unor oameni care, din păcate, fac politică în alte ţări europene, spune secretarul de stat în Ministerul Muncii Codrin Scutaru.

189 afișări
Imaginea articolului Scutaru: Declaraţia prin care Farage a spus că nu vrea vecini români reflectă spirit retrograd

Scutaru: Declaraţia prin care Farage a spus că nu vrea vecini români reflectă spirit retrograd

"Libera circulaţie a lucrătorilor români trebuie să fie o temă şi o preocupare constantă pentru candidaţii noştri la alegerile pentru Parlamentul European. Românii au, din acest an, dreptul de a lucra în orice ţară europeană. În acest context, declaraţiile recente ale politicianului britanic Nigel Farage, prin care afirmă că nu vrea vecini români, sunt triste şi reflectă spiritul retrograd al unor oameni care, din păcate, fac politică în alte ţări europene", susţine Scutaru, într-o declaraţie transmisă duminică agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Muncii, Nigel Farage "trebuie să înţeleagă că dacă nu vrea vecini români, nu vrea să fie european, ci să aparţină altor timpuri, pe care, din fericire, le-am depăşit prin spiritul UE".

"Românii din Marea Britanie sunt preponderent oameni educaţi şi profesionişti, care lucrează din greu şi contribuie la sistemul de protecţie socială şi la bunul mers al societăţii britanice. Românii nu sunt cerşetori. Românii sunt o resursă, un capital pe care societatea în care aceştia s-au integrat ştie sau trebuie să înveţe să îl respecte. 1 ianuarie 2014 a fost momentul ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii din cele nouă state membre care au menţinut astfel de măsuri. Drumul european pe care ne aflăm cu toţii ne oferă tuturor aceleaşi drepturi şi obligaţii, iar ridicarea restricţiilor de la 1 ianuarie 2014 a fost ultimul pas în a restabili echilibrul în acest sens. Nu avem spaţiu pentru paşi înapoi de la UE, ci numai pentru paşi siguri înainte", mai arată Codrin Scutaru.

Nigel Farage a şocat ascultătorii unui post de radio din Londra atunci când a dezvăluit că nu vrea să aibă vecini români, într-un interviu acordat LBC, relatează International Business Times UK, în pagina electronică de sâmbătă.

Farage a declarat că îşi menţine un comentariu anterior potrivit căruia ar fi "îngrijorat" dacă alături de el s-ar muta nişte români. Liderul UKIP a invocat statisticile privind infracţiunile comise de români.

"Am fost întrebat dacă aş fi îngrijorat în cazul în care un grup de români s-ar muta lângă mine. Dacă trăieşti în Londra cred că ai fi" îngrijorat, a declarat el.

Farage a negat însă că alimentează extremismul împotriva imigranţilor, insistând: "Nu demonizez pe nimeni. Demonizez clasa politică ce a deschis uşa permiţând să se întâmple astfel de lucruri".

Când jurnalistul James O'Brien l-a întrebat care ar fi diferenţa între românii care s-ar muta lângă el şi germani, referindu-se la faptul că soţia lui Nigel Farage este cetăţean german, acesta a răspuns: "Ştiţi diferenţa".

El a fost rugat să comenteze şi declaraţiile sale anterioare cu privire la faptul că nu îi place să audă vorbindu-se doar în limbi străine în trenurile din Londra, având în vedere că propria lui soţie vorbeşte în germană la telefon.

"Nu cred că vorbeşte în tren. Aceasta este ideea", a răspuns Farage.

Directorul de comunicare al Ukip, Patrick O'Flynn, fost editorialist al Daily Express, a întrerupt interviul atunci când subiectul s-a îndreptat către fondurile cerute de la Bruxelles ca europarlamentar. Farage a ignorat intervenţia acestuia şi, potrivit angajaţilor LBC, O'Flynn a fost nevoit să îl scoată afară din studio.

Farage a primit milioane de lire sterline din banii contribuabililor de când a devenit europarlamentar, în 1999. Recent, el este chestionat în legătură cu ce s-a întâmplat cu zeci de mii de lire sterline destinate administrării unui birou al partidului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici