Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată de DNA după cinci ani în dosarul contractelor IT

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în absenţă de procurorii DNA la cinci ani după ce a fost deschis dosarul privind taxa pentru contractele IT.

1525 afișări
Imaginea articolului Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată de DNA după cinci ani în dosarul contractelor IT

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată de DNA după cinci ani în dosarul contractelor IT

Sebastian Aurelian Ghiţă, deputat în Parlamentul României în perioada 2012 - 2016, iar anterior reprezentant al unor societăţi comerciale, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă (cinci infracţiuni dintre care patru în formă continuată) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

O altă persoană fizică, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale controlate în mod direct de Sebastian Ghiţă, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă (trei infracţiuni dintre care două în formă continuată), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. De asemenea, o altă persoană fizică, la data faptelor director general al unei alte societăţi comerciale controlate în mod direct de către Ghiţă, pentru a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă (două infracţiuni, ambele în formă continuată).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, că instituţiile şi autorităţile publice au contractat, în perioada 2006 – 2015, programe informatice finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, de la mai multe societăţi comerciale cu activitate în domeniul IT sau de la asocierea dintre acestea şi două societăţi iniţial deţinute, ulterior controlate de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian. În această perioadă, segmentul proiectelor de infrastructură IT din România ar fi fost afectat, într-un mod determinant, de influenţa şi controlul deţinut de acesta, în acord cu factorul politic, asupra modului de încredinţare şi chiar de generare a marilor proiecte de IT, de către autorităţile publice.

„De regulă, câştigarea unei licitaţii privind achiziţia de servicii în domeniul IT, de către societăţile de profil, ar fi avut un preţ care se achita inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, pretins de acesta. Acest preţ ar fi fost achitat prin intermediul societăţilor controlate de inculpat, pe bază de operaţiuni fictive înregistrate între societăţile interesate în procedura achiziţiei şi societăţile controlate de inculpat. Concret, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian ar fi pretins şi ar fi primit diferite sume de bani, în perioada 2010-2014, de la reprezentanţii unei societăţi din domeniul IT, pretinzând sau lăsând să se creadă că are influenţă asupra factorilor de decizie şi funcţionarilor publici implicaţi în proceduri de achiziţie publică, pentru a-i determina să atribuie acelei societăţi, contracte de achiziţie publică sau să permită derularea în bune condiţii a contractelor deja încheiate. Provenienţa banilor reprezentând “preţul” intervenţiei ar fi fost disimulată, la indicaţiile inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, în operaţiuni comerciale fictive între societatea care a primit contractele publice şi două firme controlate de inculpatul menţionat, prin intermediul celorlalţi doi şi al unor societăţi offshore”, arată DNA.

Potrivit procurorilor, plăţile ar fi fost disimulate în contravaloarea unor servicii IT care nu au fost prestate în realitate şi care au avut la bază documente false. La întocmirea/semnarea documentelor false ar fi participat ceilalţi doi coinculpaţi, în calitate de administrator, respectiv director general al celor doua firme controlate de Ghiţă Sebastian Aurelian.

Astfel, potrivit modalităţii indicate de Ghiţă, în perioada 2010-septembrie 2014, societatea beneficiară a contractelor publice ar fi plătit în conturile celor două firme controlate de inculpat suma totală de 29.464.441 lei, astfel: 280.000 lei, în perioada iunie-iulie 2010; 8.212.191 lei, în perioada martie 2011 – septembrie 2014; 1.116.614 lei, în perioada 2008 -2013; 2.233.592 lei, în perioada 2013 -2014 şi 17.622.044 lei, în perioada ianuarie 2013-iulie 2014.

„Presupusele intervenţii ar fi vizat implementarea/finanţarea/derularea în bune condiţii a unor proiecte din domeniul sănătăţii cum ar fi implementarea versiunii centralizate a SIUI (sistemul informativ unic integrat), Prescripţia electronica, Cardul Naţional de Sănătate, Dosarul electronic de sănătate, Sistemul informatic pentru gestiunea concediilor medicale, Sisteme pentru gestiunea reţetelor de medicamente necompensate, precum şi în alte domenii cum ar fi cadastrul ( Registrul electronic National al Nomenclaturilor Stradale), externe (Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetăţeni), Casa de pensii ( Dezvoltarea sistemului de administrare a documentelor şi proceselor de muncă în administraţia publică), Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă(gestionarea resurselor pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor aferente persoanelor aflate în căutare de muncă) , mediu ( servicii de elaborare a Planului de management integrat Delta Dunării), implementarea der sisteme informatice la unele consilii judeţene, etc”, mai spun procurorii DNA.

În vederea luării măsurii confiscării speciale, în cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile deţinute de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii.

Dosarul a fost deschis de DNA în 2017 de procurorii Ploieşti şi a fost definitivat de cei de la Structura Centrală.

În prezent, fostul parlamentar se află în Sebia, unde a fugit direct de la o recepţie a SRI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici