Secretarul de stat al DRP, Gheorghe Cârciu, vizită de lucru în Regatul Spaniei

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu, împreună cu o delegaţie a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), a efectuat în perioada 7-9 octombrie 2022 o vizită de lucru în Regatul Spaniei.

327 afișări
Imaginea articolului Secretarul de stat al DRP, Gheorghe Cârciu, vizită de lucru în Regatul Spaniei

Sursa foto: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Agenda deplasării a cuprins întrevederi cu mediul asociativ românesc din Spania, cu reprezentanţi ai clerului şi ai autorităţilor regionale şi locale, precum şi vizite ale delegaţiei DRP la o serie de evenimente din comunitate.

Reprezentanţii DRP au participat pe 7 şi 8 octombrie la Congresul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale de la Madrid, un eveniment care a reunit peste 200 de clerici şi credincioşi, delegaţi din cele trei eparhii ale Mitropoliei.

Când vorbim despre unitate şi păstrarea valorilor româneşti, nu putem uita rolul esenţial pe care îl are Biserica în coagularea comunităţii locale şi contribuţia reală pe care o aduce la conservarea identităţii noastre spirituale şi lingvistice”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

Programul delegaţiei a inclus, de asemenea, vizitarea parohiei Sf. Apostol Iacob din Aranjuez şi o întrevedere cu primarul oraşului, doamna Maria José Martinez De la Fuente. Principalele teme de discuţie au vizat programele de finanţare nerambursabilă derulate în prezent de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi contribuţia la procesul de integrare a cetăţenilor români în statele de reşedintă, oportunităţile de muncă, de studii şi dezvoltarea de proiecte comune.

Oficialul spaniol şi-a exprimat susţinerea pentru comunitatea românească precum şi pentru parohiile ortodoxe care deservesc credincioşii români. În continuarea acestor discuţii, secretarul de stat a adresat doamnei primar a oraşului Aranjuez invitaţia de a vizita România.

În cea de a doua parte a vizitei în Spania, reprezentanţii DRP au participat la prima ediţie a Târgului de carte românească 2022, din cadrul Casei Române de Cultură Getafe, un eveniment care îşi propune să promoveze cultura şi arta românească.

Felicitări organizatorilor, suntem alături de toţi cei care contribuie la păstrarea şi promovarea tezauruluil nostru cultural în rândul românilor din afara graniţelor ţării. Haideţi să facem România mândră de noi toţi, indiferent unde ne-am afla. Să privim cu credinţă şi speranţă în viitor şi să ne întoarcem mereu, cu drag, acasă”, a conchis secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

De asemenea, delegaţia DRP s-a întâlnit pe 8 octombrie cu peste 50 de reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din Spania. Temele supuse dezbaterii au abordat modalităţile de susţinere a activităţii asociaţiilor româneşti şi dezvoltarea de proiecte comune în sprijinul comunităţii. În menţinerea unui dialog deschis şi constructiv şi al schimbului de bune practici pe zona de proiecte, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni continuă seria de întâlniri online cu reprezentanţii românilor de pretutindeni.

Pe parcursul deplasării au fost onorate o serie de invitaţii lansate de membrii comunităţii româneşti şi efectuate vizite de monitorizare a proiectelor finanţate de către Departament.

Comunitatea românească din Spania reprezintă cea mai mare comunitate de cetăţeni străini din această ţară şi a doua comunitate de români din străinătate ca mărime (după cea din Italia). Aceasta este bine integrată în mediul spaniol şi joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale aducând, totodată, o contribuţie importantă la dezvoltarea economiei spaniole, precum şi a celei româneşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici