Secretarul general al Consiliului Europei: E foarte dăunătoare angrenarea Constituţiei în jocul politic dintr-o ţară

Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, consideră că e foarte dăunătoare pentru o ţară angrenarea în jocul politic a dezbaterii privind modificarea Constituţiei, el declarându-se mulţumit că în procesul din România sunt implicate toate forţele politice şi societatea civilă.

217 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al Consiliului Europei: E foarte dăunătoare angrenarea Constituţiei în jocul politic dintr-o ţară

Thorbjørn Jagland (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt foarte mulţumit să constat că procesul de modificare a Constituţiei şi clarificarea rolului diferitor structuri ale statului a fost început aici prin constituirea comisiei parlamentare şi a forumului care include şi societatea civilă", a afirmat joi Jagland, într-o conferinţă de presă la MAE, după întrevederea cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

El a subliniat că e valabil şi extrem de important pentru toate statele membre ale Consiliului Europei ca atunci când se face o constituţie nouă aceasta să fie valabilă pentru toate forţele politice, să fie recunoscută ca o platformă pentru activitatea şi competiţia politică.

"Constituţia nu trebuie să devină parte a unui joc politic într-o ţară. Acest lucru ar fi foarte dăunător şi deja l-am avut în prea multe ţări", a afirmat oficialul CoE.

El s-a declarat şi "foarte bucuros" că parcursul constituţional al României este acum foarte bun şi autorităţile de la Bucureşti se bazează în procesul de amendare a Constituţiei pe sfaturile Comisiei de la Veneţia, corpul instituţional al Consiliului Europei, recunoscut în toată lumea pentru rolul de expert în probleme constituţionale şi de drept.

Guvernul va solicita asistenţă tehnică din partea Comisiei de la Veneţia în procesul de revizuire a Constituţiei, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta, la finalul discuţiei cu secretarul general al Consiliului Europei.

El a precizat că va trimite o solicitare oficială în acest sens şi că va ruga şi conducerea Parlamentului să facă o astfel de cerere. Premierul a mai arătat că doreşte ca revizuirea Constituţiei să reprezinte un proces deschis nu numai societăţii civile, ci şi partenerilor externi ai României.

Comisia de la Veneţia apreciază, în opinia privind România publicată în decembrie 2012, că evenimentele din vara anului trecut au arătat că o coabitare între preşedinte şi premier nu poate fi uşor susţinută de cadrul constituţional, iar reforma Constituţiei trebuie să clarifice competenţele celor doi, în principal privind politica externă.

Comisia prezintă în raportul său şi o serie de recomandări privind modificarea Constituţiei, făcând referire, pe lângă clarificarea competenţelor şefului statului şi ale primului-ministru, şi la procedura de suspendare a preşedintelui.

De asemenea, mai sunt propuse o mai bună reglementare a recursului la ordonanţe de urgenţă de către Guvern şi asigurarea în Constituţie a unui cadru clar privind independenţa instituţiei Avocatului Poporului.

Opinia Comisiei de la Veneţia a fost solicitată în iulie 2012 de către premierul Victor Ponta privind ordonanţele de urgenţă emise de Guvern cu privire la amendarea legii referendumului şi legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, dar şi de către secretarul general al Consiliului Europei privind compatibilitatea acţiunilor Guvernului şi Parlamentului cu principiile constituţionale şi statul de drept.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici