Şedinţă de Guvern. Executivul a modificat condiţia vizei de flotant la vot: Perioada se reduce de la 90 la 60 de zile

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede că preşedinţii de consilii judeţene sunt numiţi de instituţie, nu va fi inclusă pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de marţi,au relatat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.

1981 afișări
Imaginea articolului Şedinţă de Guvern. Executivul a modificat condiţia vizei de flotant la vot: Perioada se reduce de la 90 la 60 de zile

UPDATE Guvernul a modificat condiţia vizei de flotant la vot: Perioada se reduce de la 90 la 60 de zile

Guvernul a finalizat, marţi, proiectul de lege privind asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. Printre amendamentele acceptate de Executiv se numără reducerea la 60 de zile a condiţiei cu care cei cu vize de flotant pot vota.

„ Principalele amendamente adoptate la proiectul de lege vizează perioadă pentru care este permis votul celor cu vize de fliotant, astfel perioadă a fost instituită la 60 de zile, printr-un amendament al PNL. De asemenea, numărul de semnături, printr-o cerinţa a mai multor asociaţii civice, a fost redus numărul de semnături de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă pentru depunerea candidaturilor independente (n.r). Amendamentul este depus de colegii de la USR”, a spus Ionel Dancă, la finalul şedinţei de guvern.

Un alt amendament vizează reprezentarea minorităţilor din Parlament şi a formaţiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor electorale: „Astfel încât să fie permisă această reprezentare pentru minorităţile naţionale şi pentru formaţiunile politice care au un număr de şapte senatori sau zece deputaţi”, a adăugat Şeful Cancelariei prim-ministrului.

Totodată, Guvernul a acceptat un amendament care vizează modul de acreditare a observatorilor la secţiile de votare, „astfel încât această activitate să fie facilitată”, potrivit lui Dancă.

„ Obiectivul Guvernului Orban şi PNL, acela de a readuce democraţia în alegerile locale, putem să considerăm în acest moment că a fost finalizat şi urmează să fie prezentat în Parlament în cursul zilei de mâine în vederea angajării răspunderii. Este un obiectiv pe care ni l-am asumat şi pe care în acest moment, cel puţin din punct de vedere al competenţelor guvernului îl putem consideră îndeplinit”, a completat acesta.

Guvernul urmează să prezinte, miercuri, în faţa Parlamentului, proiectul de lege privind asumarea pe alegerea primarilor în două tururi.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului are loc începând cu ora 14:00.

Executivul nu adoptă OUG privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene.Proiectul de asumare pe primari, finalizat astăzi

Ordonanţa de Urgenţă prin care preşedinţii de consilii judeţene sunt numiţi de instituţie, nu prin votul cetăţenilor, aşa cum prevede legea în vigoare, nu va fi discutată, marţi, în cadrul şedinţei Executivului, au declarat surse guvernamentale, pentru MEDIAFAX.

Deşi nu era pe ordinea de zi, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se va modifica legea electorală, astfel încât preşedinţii de consilii judeţene să nu mai fie aleşi prin votul cetăţenilor, ci numiţi de către consilierii judeţeni, urma să fie discutat de către Cabinetul Orban în şedinţa de marţi, cu posibilitatea de adoptare.

"O să vedem dacă putem scoate din Comisia de cod electoral, readusă la viaţă de BPR controlate de PSD, dacă putem să obţinem raportul şi să o aducem în plenul Camerei Deputaţilor, preferăm această variantă. Dacă nu, există posibilitatea de a emite ordonanţă de urgenţă", a declarat premierul Ludovic Orban, marţi, în Parlament, întrebat despre alegerea preşedinţilor de consilii judeţene.

Preşedinţii de consilii judeţene sunt în prezent aleşi prin votul cetăţenilor, ca urmare a unei OUG adoptate pe 3 iulie 2019, de către Guvernul Dăncilă.

Guvernul finalizează în şedinţa de marţi proiectul de asumare pe primari: Sunt 40 de amendamente

Guvernul va finaliza, în şedinţa de marţi, proiectul de asumare pe alegerea primarilor în două tururi. Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că au fost depuse peste 40 de amendamente, însă doar câteva dintre acestea vor fi păstrate şi prezentate în plenul reunit al Parlamentului de miercuri.

"Astăzi vom aproba forma finală a proiectului de lege pentru care am declanşat angajarea răspunderii şi anume proiectul de lege pentru alegerea primarilor cu 50% plus unu, alegerea primarilor în două tururi. Mâine, după cum bine ştiţi, tot Guvernul trebuie să fie prezent în Parlament, pentru a prezenta proiectul de lege (...) Orice propunere care este în sensul adâncirii democraţiei trebuie preluată, alte propuneri le vom respinge", a declarat premierul Ludovic Orban, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern.

Vicepremierul Raluca Turcan a precizat că au fost formulate peste 40 de amendamente pentru proiectul de alegere a primarilor în două tururi.

"Au fost formulate peste 40 de amendamente şi o să vă propunem susţinerea câtorva amendamente care aduc un plus în cadrul legislativ pe care-l propunem pentru desfăşurarea alegerilor", a precizat Raluca Turcan.

Ludovic Orban urmează să prezinte, miercuri, în Parlament, forma finală a proiectului privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici