Şefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse spune povestea "Femeii PE motostivuitor"

Şefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse, Graţiela Drăghici, a spus, pe Facebook, povestea "Femeii PE motostivuitor", în care o firmă care producea cauciucuri căuta un om să lucreze pe motostivuitor şi la interviu a venit o femeie, aceasta fiind respinsă de două ori, dar angajată la final.

962 afișări
Imaginea articolului Şefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse spune povestea "Femeii PE motostivuitor"

Şefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse spune povestea "Femeii PE motostivuitor" (Imagini: Facebook Graţiela Drăghici)

După ce preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi a fost ironizat pe Internet în urma unui interviu în care s-a întrebat retoric de ce femeile nu pot fi "motostivuitor" sau bărbaţii "om de serviciu", referindu-se la posibilitatea ca firmele cu peste 50 de angajaţi să aibă un expert în egalitatea de şanse, Graţiela Drăghici a spus, duminică, pe pagina sa de Facebook, povestea "Femeii PE motostivuitor".

Astfel, Drăghici povesteşte cum o femeie s-a prezentat la un interviu pentru un post pe motostivuitor. Deşi femeia a fost respinsă de două ori, într-un final a fost angajată.

"Povestea " Femeii PE motostivuitor". Si de ce am ales acest exemplu în interviu. A fost odată ca niciodată o mare companie de cauciucuri care avea nevoie de personal la unul dintre depozite, şi el foarte mare, unde munca nu era deloc uşoară. Angajatul trebuia sa lucreze PE motostivuitor şi sa aibă forţă fizica necesara pentru a mai ridica sau aşeza pe raft cauciucurile. Astfel ca au dat anunţ de angajare. Şi ce sa vezi...S-a prezentat numai o femeie. Pe care au respins-o, apreciind ca este nevoie de forţă fizica şi de o anume constituţie pentru a face fata cerinţelor postului. Şi au mai dat încă o data anunţul. Şi de aceasta data s-a prezentat numai femeia. Pe care iar au respins-o. După al treilea anunţ, nemaiptand sa o scoată la capăt nici cu femeia, nici cu postul, au angajat-o", scrie şefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Graţielei Drăghici, morala este că promovarea femeilor în orice domeniu al vieţii sociale poate aduce valoare adăugată şi bunăstare socială.

"Din păcate, ieri dând SEARCH pe Google Imagini la <<femeie PE motostivuitor>> nu am găsit nici o fotografie. De aceea, dacă cineva deţine în arhiva o astfel de fotografie rog respectuos să mi-o trimită”, a mai scris şefa ANES.

În întreaga postare, Drăghici foloseşte de mai multe ori formula „femeie PE motostivuitor“, având în vedere ironiile apărute în mediul virtual după ce s-a întrebat „ De ce o femeie nu poate fi motostivuitor? Pentru că sunt, dar sunt puţine. De ce un bărbat nu poate fi om de serviciu?”.

Ulterior, Graţiela Drăghici şi-a explicat greşeala într-o postare pe Facebook, în care a invocat întrebările numeroase, presiunea timpului şi dorinţa de a explica legea adoptată recent de Guvern, având în vedere că urma să acorde un alt interviu.

După această greşeală, şefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse a mai spus, pentru televiziunea publică: „Avem încă în România meserii masculinizante şi meserii feminizante. Aţi văzut, vedem pe televizoare femeile de servici din România. De ce este feminizantă? De ce n-avem om de servici? De ce avem muncitori de pe şantiere sau muncitorul cutare, de ce n-avem muncitoarea de pe şantier? Nu este exemplu. Motostivuitorul, ce vreţi dumneavoastră, tractorist”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici