Şeful diplomaţiei ucrainene a acceptat invitaţia ministrului de Externe de a vizita România

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, care a acceptat invitaţia oficialului român de a vizita ţara noastră la începutul acestui an.

323 afișări
Imaginea articolului Şeful diplomaţiei ucrainene a acceptat invitaţia ministrului de Externe de a vizita România

Şeful diplomaţiei ucrainene, Pavlo Klimkin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu Pavlo Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei, la iniţiativa părţii române.

Cei doi miniştri au avut un schimb de vederi asupra evoluţiilor privind Ucraina, în contextul crizei din sud-estul ţării şi al negocierilor în curs în formatul „Normandia”, precum şi asupra contactelor şi agendei de cooperare bilaterală din acest an.

Bogdan Aurescu a exprimat interesul părţii române, ”împărtăşit cu deschidere de omologul ucrainean”, pentru perfectarea în acest an a unui calendar substanţial de contacte politice bilaterale, reiterând invitaţia ca omologul de la Kiev să efectueze o vizită la Bucureşti la începutul acestui an, invitaţia fiind acceptată de către ministrul Klimkin, precizează MAE.

În cadrul convorbirii, ministrul român a evidenţiat sprijinul consecvent al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, exprimând susţinerea României pentru regimul de sancţiuni al UE impus Rusiei. De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre perspectivele dialogului politic în formatul „Normandia” (format de negocieri constituit din reprezentanţii Franţei, Germaniei, Federaţiei Ruse şi Ucrainei), reluat recent la Berlin, la nivelul directorilor politici, precum şi cu privire la perspectivele continuării acestuia la nivel de şefi de stat, la 15 ianuarie, la Astana, Kazahstan.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evocat disponibilitatea părţii române de a asista Ucraina în procesul de reformă conform standardelor europene, în aplicarea Acordului de Asociere UE-Ucraina, pe care România l-a ratificat la 3 iulie 2014, fiind primul stat membru UE care a îndeplinit această procedură.

Bogdan Aurescu a informat, de asemenea, asupra faptului că România a încheiat procedurile de ratificare pentru intrarea în vigoare a Acordului privind Micul Trafic de Frontieră (AMTF), semnat la 2 octombrie 2014 de către prim-miniştrii celor două state, şi a exprimat speranţa privind ratificarea rapidă a AMTF şi de către noul legislativ de la Kiev, astfel încât aplicarea prevederilor acestuia să înceapă într-un termen cât mai scurt. Ministrul Pavlo Klimkin a precizat că va urmări cu prioritate ca partea ucraineană să îndeplinească procedurile ce îi revin pentru ratificarea AMTF.

MAE mai informează că cei doi miniştri au discutat aspecte privind minoritatea română din Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici