Senat: Zonă-tampon de 100 de metri între ariile naturale protejate şi limitele exploatărilor miniere

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind instituirea zonei-tampon de 100 de metri între limitele ariilor naturale protejate şi limitele exploatărilor miniere, necesară pentru crearea de drumuri de acces la perimetrul minier.

420 afişări

Imaginea articolului Senat: Zonă-tampon de 100 de metri între ariile naturale protejate şi limitele exploatărilor miniere

Senat: Zonă-tampon de 100 de metri între ariile naturale protejate şi limitele exploatărilor miniere

Senatorii au adoptat, cu 66 de voturi „pentru” şi 22 de voturi „împotrivă” propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă Nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Prin acest proiect, iniţiat de parlamentari ALDE şi PSD, se instituie posibilitatea modificării limitelor ariilor naturale protejate prin scoaterea din interiorul ariilor a suprafeţelor pentru care, la data de 29 iunie 2007, existau licenţe de concesiune a activităţii miniere. De asemenea, proiectul prevede instituirea unei zone tampon necesară creării de drumuri de acces la perimetrul minier precum şi compensarea suprafeţei de teren scoase din interiorul ariei naturale protejate cu o suprafaţă echivalentă majorată cu suprafaţa zonei tampon.

Potrivit unui amendament admis în Comisia pentru mediu şi Comisia economică, industrii şi servicii, „noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul exploataţiei miniere să fie în afara ariei naturale protejate. Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale protejate şi limitele exploatării miniere va fi păstrată o zonă minimă, tampon, de lăţime 100 metri, pe toată lungimea de grăniţuire”. Iniţial, propunerea legislativă prevedea ca zona minimă de tampon să fie de 50 de metri.

Modalitatea de modificare a limitelor, potrivit proiectului de lege, se realizează la cererea titularului de licenţă prin „act administrativ al conducătorului autorităţii publice centrale de protecţie a mediului. Modificarea va fi avizată, numai în situaţia în care, prin grija şi pe cheltuiala titularului de licenţă, va fi instituit regimul de arie naturală protejată pe o altă suprafaţă adiacentă ariei naturale protejate, situată oriunde pe graniţa acesteia.” Suprafaţa minimă adusă în compensare va fi echivalentă cu suprafaţa scoasă de pe teritoriul ariei naturale protejate, majorată cu zona tampon.

Senatul este prima Cameră sesizată, urmând ca proiectul să ajungă la Camera Deputaţilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
SENAT ,
PROTEJARE ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.