Senator PNL: Dăncilă să iasă public să-şi ceară scuze pentru OUG 7, fără să greşească gramatical

Senatorul PNL Alina Gorghiu a transmis, vineri, la Parlament, că PNL solicită scuze publice de la premierul Viorica Dăncilă în privinţa OUG 7, „fără să greşească din punct de vedere gramatical”, şi demisia minsitrului Justiţiei, Tudorel Toader, „care a aruncat în criză tot ce înseamnă justiţie”.

638 afișări
Imaginea articolului Senator PNL: Dăncilă să iasă public să-şi ceară scuze pentru OUG 7, fără să greşească gramatical

Senator PNL: Dăncilă să iasă public să-şi ceară scuze pentru OUG 7, fără să greşească gramatical

„Protestele magistraţilor din această săptămână sunt perfect justificate. Sunt proteste care s-au manifestat fie prin comunicate, fie prin purtarea unor banderole la sediul instanţelor, fie chiar şi prin suspendarea actitităţii magistraţilor. Toate lucrurile acestea au ajuns în acest punct de criză pentru că în ultimii doi ani de zile PSD a vrut să subjuge justiţia. PNL cere în mod ferm două lucruri. Ca doamna prim-ministru Dăncilă să iasă public să-şi ceară scuze pentru OUG 7/2019, care a aruncat în aer sistemul judiciar şi să spună un lucru simplu, fără să greşească din punct de vedere gramatical, şi anume că doreşte abrogarea şi că o va şi face, această abrogare a OUG 7, fără ca domnul Toader să vină cu alte glume proaste de modificare a OUG în următoarea şedinţă de Guvern. Al doilea lucru pe care PNL îl cere este demisia neîntârziată a acestui ministru care a aruncat în criză tot ce înseamnă justiţie în România. Prezenţa domniei sale în continuare la Ministerul Justiţiei aduce numai lipsă de credibilitate în sistem, în raport cu partenerii externi”, a declarat, vineri, la Palrament, senatorul PNL Alina Gorghiu.

Gorghiu a declarat că PNL a solicitat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizere Comisia de la Veneţia în privinţa OUG 7 din Justiţie, spunând că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu a sesizat CCR, pentru că „este un avocat al PSD”.

„Vreau să vă comunic demersul pe care PNL a reuşit să-l facă în această săptămână şi anume sesizarea pe care liberalii au înaintat-o Aducării Parlamentare a Consiliului Europei, cel care este mandatat să sesizeze Comisia de la Veneţia pe OUG 7, dar şi pe cele două OUG de anul trecut Acest lucru se întâmplă pentru că nu avem un avocat al Poporului. Avem un Victor Ciorbea care este un avocat al PSD, un Victor Ciorbea care nu a sesizat niciun fel de OUG abuzivă la CCR, un Victor Ciorbea care a decredibilizat o instituţie care în mod normal ar fi trebuit să apere statul de drept din România şi democraţia. Pentru că Avocatul Poporului nu a făcut acest demers la CCR, noi, ca PNL am făcut sesizarea prin delegaţia pe care o avem la Adunarea Parlamentară de pe lângă Consiliul Europei”, a spus Gorghiu.

Senatorul PNL a prezentat modificările din Justiţie care au fost explicate în sesizare şi a transmis că în aprilie speră să primească un răspuns, iar „Comisia de la Veneţia va fi împuternicită să ajute statul român să iasă din acest impas în care am fost puşi de PSD”.

„Punctele principale din această sesizare se concentrează pe transformarea Secţiei Speciale pentru anchetarea magistraţilor într-un Parchet de sine stătător, care să nu aibă niciun fel de control ierarhic din partea Procurorului General, ceea ce generează un efect de intimidare, de presiune asupra magistraţilor, lucru pe care îl vedeţi prin vocea fiecărui magistrat. De asemenea, am contestat posibilitatea de eliberare din funcţie a magistraţilor pentru neîndeplinirea condiţiei de bună reputaţie, un criteriu care poate fi interpretat arbitrar. Un alt punct asupra cărui am insistat este legat de limitarea interimatului la 45 de zile pentru procurorii de rang înalt, care ocupă funcţia prin delegare, ceea ce riscă să să genereze blocaj. Deja aţi văcut că DNA este în această situaţie. De asemenea, faptul că principiul separării carierelor procurorilor şi judecătorilor a fost brusc abandonat, deşi toţi magistraţii şi-au dorit această separare a carierelor. Am trimis această sesizare în această săptămână. Delegaţia PNL, în comisiile de monitorizare şi juridică ce vor avea loc săptămâna viitoare, va pune pe ordinea de zi acest punct şi am convingerea că în aprilie, când va fi sesiunea de plen a Adunării Parlamentare de pe lângă Consiliul Europei vom avea un răspuns la această sesizare şi anume vom vedea cum Comisia de la Veneţia va fi împuternicită să ajute statul român să iasă din acest impas în care am fost puşi de PSD”, a spus Gorghiu.

Ordonanţa de urgenţă nr. 7 care modifică legile justiţiei a fost criticată atât de secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul CSM, cât şi de asociaţiile de magistraţi, aceştia reproşând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condiţiile în care proiectul a fost trimis la CSM cu doar o zi înainte de adoptare.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că vineri îi va prezenta premierului proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG 7/2019 vizând legile justiţiei, cu schimbările convenite cu preşedintele CSM şi asociaţiile, respectiv abrogarea articolului 54.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici