Senatorul Bujor a donat PP-DD mai mulţi bani decât avea în conturi. Bujor: Treaba mea, pierd mandatul - AUDIO

Senatorul Dumitru Bujor a donat PP-DD anul trecut mai mulţi bani decât economiile sau veniturile din declaraţiile de avere, iar contactat de MEDIAFAX acesta a susţinut că se va supune sancţiunilor dacă necesar, asumându-şi inclusiv riscul pierderii mandatului.

968 afișări
Imaginea articolului Senatorul Bujor a donat PP-DD mai mulţi bani decât avea în conturi. Bujor: Treaba mea, pierd mandatul - AUDIO

Dumitru Bujor

Cei 130.000 de lei donaţi ar fi trebuit să se regăsească în conturi, iar suma ar fi trebuit declarată, întrucât depăşea nivelul de 5.000 de euro prevăzut de Legea ANI.

Senatorul PP-DD Dumitru Marcel Bujor a donat partidului din partea căruia a candidat în alegeri 130.000 de lei pe 3 iunie 2012, iar soţia sa, Cristina Bujor, 29.400 de lei pe 28 noiembrie 2012.

Bujor declara în 20 aprilie 2012, înainte de alegerile locale de anul trecut, în calitate de candidat, că deţine 1.800 de metri pătraţi teren arabil extravilan în localitatea Dealul Cuciur, obţinuţi prin cumpărare în 2009. El mai preciza că are în proprietate un apartament în Oneşti, de 54 de metri pătraţi, cumpărat în 1990, la care se adaugă un autoturism Chevrolet, cumpărat în 2007.

Bujor menţiona la acel moment că nu deţine conturi sau economii, plasamente sau investiţii care să depăşească 5.000 de euro. Totuşi, el preciza un credit contractat în 2010, scadent în 2013, de la BCR în valoare de 4.000 de euro, aflat sub pragul de 5.000 de euro peste care legea prevede obligativitatea declarării sumelor.

Acesta susţinea la capitolul veniturilor realizate în ultimul an fiscal încheiat că a obţinut 48.000 de lei brut, în calitate de director al SC Trotuşul SA Oneşti, 12.000 de lei brut ca administrator al SC Magna Arena SRL Oneşti, iar soţia sa ca „şef alimentaţie publică” 20.400 de lei brut.

Declaraţia de avere a lui Bujor rămâne identică şi în momentul depunerii documentului în calitate de consilier local al municipiului Oneşti, mai precis pe 27 iulie 2012, chiar dacă din documentele publicate în Monitorul Oficial reiese că acesta donase deja PP-DD 130.000 de lei.

O altă declaraţie de avere este depusă ulterior de către Dumitru Bujor în calitate de candidat la alegerile parlamentare pentru un mandat de senator, pe 29 octombrie 2012. De această dată, el menţionează că a economist în două conturi 20.000 de lei, din care un cont curent deschis la Banc Post de 10.000 de lei şi alţi 10.000 de lei la BCR, menţionaţi ca „fonduri de investiţii sau echivalente, inclusiv fonduri private de pensii sau alte sisteme de acumulare”. De asemenea, Bujor de această dată nu mai menţionează datoria de 4.000 de euro către BCR.

Totodată, în declaraţia de avere din 18 decembrie 2012, depusă în calitate de senator, Bujor nu mai menţionează economiile de 20.000 de lei, în condiţiile în care soţia acestuia apare în Monitorul Oficial că a donat PP-DD 29.400 de lei în perioada campaniei electorale pentru parlamentare.

Cu toate acestea, pe 3 ianuarie 2013, Bujor a mai depus o declaraţie de avere, pentru încheierea mandatului de consilier local în Oneşti. Cu această ocazie, senatorul menţionează în document din nou că are datoria de 4000 de euro la BCR, dar şi faptul că a beneficiat de venituri în calitate de consilier local de 3.230 de lei net.

Contactat de MEDIAFAX, Bujor a fost întrebat de unde a luat banii pe care i-a donat PP-DD, în condiţiile în care sumele nu sunt reflectate în declaraţiile de avere.

ASCULTA AICI DECLARAŢIA SENATORULUI DUMITRU BUJOR

„Păi da’ eu am 59 de ani...de atâţia ani cred că am adunat eu în timpul ăsta nişte economii”, a replicat senatorul.

În momentul în care a fost întrebat de ce nu a declarat sumele în declaraţia de avere, senatorul PP-DD a răspuns: „Păi...dar...cât să spun...pe retribuţia mea pe trei ani sau pe cât este...Nu ştiu, că eu atunci am, sunt la volan şi nu pot să...Deci e retribuţia mea pe câţiva ani, eu am mai avut şi o societate şi am vândut o societate. Bine că...treceam eu că am vândut societatea acuma...”.

De asemenea, Bujor a fost chestionat de ce nu a menţionat cei 130.000 de lei.

„Dacă eu am vândut o clădire acum 3 ani cu 45.000 de euro...doar acolo nu scrie că să-i declari pe ăia 45.000 de euro, că am vândut acum trei ani. Mie îmi spune care este retribuţia mea ca angajat, o fost, nu...”, a mai susţinut senatorul.

În momentul în care i s-a precizat că, potrivit legii ANI, ar fi trebuit să declare economiile mai mari de 5.000 de euro, Bujor a replicat: „Nu, nu spune...veniturile poate, altceva peste 5.000. Nu ştiu, nu mai ţin minte”.

Întrebat în legătură cu faptul că ar putea sub incidenţa legii ANI, care ar putea declanşa o verificare, Bujor a răspuns: „Să se declanşeze, că eu justific aceşti bani. V-am spus, acum un an jumate, sau acum...nu mai ţin minte, am vândut o clădire, un magazinaş, cu 45.000 de euro”.

Senatorul a fost întrebat dacă banii pe care i-a obţinut din vânzarea imobilului i-a ţinut în bancă.

„I-am ţinut unde i-am ţinut...doar nu-s obligat să-i ţin la bancă”, a mai susţinut senatorul.

În plus, Bujor a fost întrebat dacă nu ia în calcul faptul că este posibil să-şi piardă mandatul, întrucât declaraţiile de avere sunt completate pe propria răspundere şi intră sub incidenţa Codului penal.

„Pe propria răspundere eu voi răspunde, şi voi răspunde sub incidenţa Codului Penal. Dacă eu ştiu ce bani am în casă şi eu ştiu ce bani am donat e clar că ştiu...doar nu a făcut altcineva în locul meu, sau mi-a dat altcineva banii sau... (...) Voi răspunde eu, voi pierde mandatul, voi orice o fi, asta este problema mea, nu? Cum să-l pierd dacă eu sunt sigur că eu am banii...şi asta. Dar eu am făcut pe propria răspundere, nu? În momentul în care sunt major, eu ştiu ce am făcut şi voi răspunde”, a mai susţinut Bujor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici