Senatul a adoptat OUG privind descentralizarea spitalelor, cu amendamente ale Comisiei

Senatul a adoptat, marţi, OUG 48/2010, privind descentralizarea spitalelor, adoptând unele amendamente propuse de Comisia de sănătate, amendamente pe care ministrul de resort, Cseke Attila, nu le-a combătut, considerându-le utile.

460 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat OUG privind descentralizarea spitalelor, cu amendamente ale Comisiei

Senatul a adoptat OUG privind descentralizarea spitalelor, cu amendamente ale Comisiei (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Legea de aprobare a OUG 48/2010 a fost adopotată cu 75 voturi "pentru", 38 voturi "împotrivă", de la PSD, şi două abţineri. Grupul PSD a anunţat anterior votului că nu susţine actul normativ.

Potrivit ministrului Cseke Attila, descentralizarea spitalelor către autorităţile locale nu a fost una politică, ci o măsură pentru eficienţă.

Cseke a precizat, la dezbaterile generale, că OUG prevede plata tuturor arieratelor înregistrate de spitale până la 31 martie, însă la rectificarea bugetară de săptămâna trecută Guvernul a identificat şi alocat resurse pentru Ministerul Sănătăţii să acopere arieratele spitalelor înregistrate până la 30 iunie 2010.

"Descentralizarea spitalelor înseamnă că oamenii vor putea decide pentru ei înşişi şi că aceste servicii sanitare publice vor fi aduse la un nivel cel mai de jos faţă de comunitate. Vreau să vă spun de la bun început că nu e o descentralizare politică, nu are nici culoare portocoalie, nici culoare roşie, nici galbenă sau verde. Este o descentralizare făcută pentrru oameni", a spus ministrul.

El a precizat că OUG 48/2010, privind descentralizarea spitalelor către administraţia locală, restrânge semnificativ numărul funcţiilor de conducere din spitale, pentru a evita situaţiile în care au existat în conduceera spitalelor, pe lângă un manager, şi 8 - 10 directori.

OUG 48/2010 prevede înfiinţarea unui Consiliu de administraţie în care majoritatea membrilor este desemnată de autorităţile locale.

Prin votul dat de senatori au fost acceptate şi unele amendamente formulate de PNL şi PSD, printre acestea fiind unul care interzice angajaţilor unităţilor spitaliceşti să mai facă parte din CA-urile acestora.

Argumentul Comisiei a fost că textul OUG putea da naştere la situaţii în care un medic angajat al spitalului făcea parte atât din corpul medical, cât şi din conducerea acestuia, putând, ca membru al CA, să participe la alcătuirea bugetului. De asemenea, prin amendamentul Comisiei se previn şi situaţii în care un medic de secţie ar putea deveni, ca membru al CA, superior administrativ şefului său ierarhic, unui medic şef de secţie de exemplu.

Un alt amendament acceptat prevede prleungirea până la 1 ianuarie a termenului de intrare în vigoare a coplăţii pentru administraţiile publice în cazul investiţiilor pentru spitale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici