Senatul nu a putut adopta sau respinge OUG privind referendumul iniţiat de preşedinte

Ordonanţa de urgenţă care prevede că Parlamentul are termen maximum 20 de zile calendaristice pentru a-şi transmite punctul de vedere la solicitarea preşedintelui privind organizarea referendumului nu a întrunit majoritatea necesară pentru a fi adoptată în Senat.

29 afișări
Imaginea articolului Senatul nu a putut adopta sau respinge OUG privind referendumul iniţiat de preşedinte

Senatul nu a putut adopta sau respinge OUG privind referendumul iniţiat de preşedinte (Imagine: Mediafax Foto/Răzvan Chiriţă)

Ordonanţa de urgenţă prevede că punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea şefului statului.

Potrivit ordonanţei, dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul stabilit, preşedintele va putea emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

O altă prevedere conţinută de actul normativ stabileşte că ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale.

Comisia juridică, sesizată în fond cu acest act normativ, a recomandat plenului Senatului respingerea ordonanţei de urgenţă.

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, a afirmat că raportul negativ a avut în vedere faptul că ordonanţa de urgenţă încalcă prevederile constituţionale, deoarece reglementează într-un domeniu organic, respectiv acela care privesc drepturile electorale.

El a arătat că actul normativ contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia, din 2006, privind referendumul european, ca înainte cu un an de la organizarea referendumului să nu fie modificată legislaţia în domeniu.

În timpul dezbaterilor, senatorul Iulian Urban a cerut retrimiterea proiectului la Comisia juridică pentru întocmirea unui raport suplimentar.

El a criticat modalitatea în care a fost adoptat raportul de respingere a ordonanţei în absenţa avizelor de la celelalte comisii parlamentare sesizate şi a contrazis punctul de vedere al Consiliului Legislativ potrivit căruia ordonanţa ar încălca două hotărâri ale Curţii Constituţionale.

Cererea sa nu a întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Pe de altă parte, senatorul PSD Ion Chelaru a susţinut că social-democraţii nu pot înţelege modul în care guvernul actual "clădeşte, slujeşte la statuia actualului preşedinte".

El a susţinut că toate documentele necesare dezbaterii au fost la dosarul comisiei, el invocând neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă.

"Guvernele vin şi pleacă, pentru interesul politic al unui guvern şchiop vreţi să vă bateţi joc de puterea pe care v-a dat-o poporul", a întrebat el.

Potrivit acestuia, prin această ordonanţă se doreşte "încălecarea de către un guvern înjumătăţit a unui întreg Parlament".

La rândul său, senatorul UDMR Attila Cseke a anunţat că parlamentarii Uniunii vor vota împotriva ordonanţei de urgenţă. El a arătat că Guvernul nu are un drept de control asupra Parlamentului şi nu are dreptul de a institui reguli de organizare şi funcţionare a Parlamentului.

"Instituirea unui anumit termen fără consultarea Legislativului din punctul nostru de vedere încalcă acest principiu al separaţiei puterilor în stat", a afirmat senatorul UDMR.

Supus la vot, raportul Comisiei juridice de respingere a ordonanţei de urgenţă nu a întrunit cele 69 de voturi "pentru" necesare adoptării acestui proiect de lege organic, la fel ca şi ordonanţa propriu-zisă.

Preşedintele de şedinţă, liberalul Teodor Meleşcanu, a supus la vot proiectul de lege de respingere a ordonanţei, care, la rândul său, nu a întrunit votul majoritar al senatorilor, fiind consemnate 50 de voturi "pentru", 31 de voturi "împotrivă" şi trei "abţineri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici