Şerban Nicolae, despre modificările din Justiţie: Eu cred că nu trebuia să existe nicio OUG/ Ce spune lui Kovesi

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, miercuri, la Parlament, că ultimele modificări din Jsutiţie prin OUG nu-şi aveau rostul, din moment ce Legile Justiţiei au fost adoptate de Parlament după un an de dezbatere.

2083 afișări
Imaginea articolului Şerban Nicolae, despre modificările din Justiţie: Eu cred că nu trebuia să existe nicio OUG/ Ce spune lui Kovesi

Şerban Nicolae, despre modificările din Justiţie: Eu cred că nu trebuia să existe nicio OUG

„Nu, bineînţeles că nu (PSD nu şi-a dat girul pe OUG în Justiţie). Eu cred că nu trebuia să existe nicio Ordonanţă de Urgenţă după ce am dat Legile Justiţiei care au stat în dezbatere mai mult de un an, dar nu pot să apreciez fără să văd exact care a fost motivarea şi ce s-a propus, dacă se justifică OUG sau nu. (...) Dacă vine OUG şi a venit în Parlament, dacă merge la Camera Deputaţilor, va veni decizional la Senat şi mă pronunţ când văr. (...) Sunt mult lucruri de analizat, şi la Guvern, şi la fiecare ministru în parte, dar bilanţuri intermediare nu sunt foarte utile.(...) Mă voi pronunţa pe aceste OUG, fără a face speculaţii, atunci când vor veni la Senat”, a declarat senatorul PSD Şerban Nicolae, miercuri, la Parlament.

Pe de altă parte, senatorul PSD a spus că este necesară o OUG pentru modificarea Codului Penal, aşa cum s-a stabilit într-o şedinţă CEx a PSD.

„Era o soluţie corectă, pentru că în ciuda unei propagande intense, Codul penal din România nu se aplică doar PSD şi nu se aplică doar lui Liviu Dragnea. Sunt foarte mulţi alţi cetăţeni ai României despre care se vorbeşte mai puţin, care au de suferit consecinţele unor legi făcute prost”, a spus Nicolae.

Modificările anunţate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader au stârnit ample nemulţumiri, mai ales în rândul magistraţilor. OUG pentru legile Justiţiei, care a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial, prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. După câteva zile, Tudorel Toader, a anunţat că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiţiei, care permitea judecătorilor să devină şefi de parchete şi care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secţia pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.

Şerban Nicolae, despre audierea lui Kovesi: E un model pe care putem să-l luăm în considerare

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, miercuri, la Parlament, despre procedura prin care Laura Codruţa Kovesi a candidat pentru şefia Parchetului European, că este o metodă prin care numirea se face politic şi că poate fi preluată şi de România.

„Cred că ar trebui să preluăm acest model, eu cred că am putea să ne gândim la o modificare legislativă, este un model corect ca procurorul general al României să fie numit de Parlament prin vot, probabil să instituim o procedură prin care ministrul justiţiei selectează o serie de candidaţi, CSM face un triaj profesional, după care la Parlament facem audieri publice în cele două comisii juridice şi Parlamentul să voteze procurorul general al României. Cred că e o idee bună, e un model pe care putem să-l luăm în considerare, dacă merge la Parlamentul European”, a declarat senatorul PSD Şerban Nicolae.

Senatorul PSD a declarat că „în comparaţie cu ceilalţi candidaţi, doamna Kovesi nu există”.

„În primul rând, în materie de procurori în România, PSD nici nu ajută, nici nu împiedică. Noi am eliminat de foarte multă vreme orice imixtiune politică şi nu cred că aţi auzit vreun procuror sau judecător să spună politicianul X de la PSD, politicianul Z nu m-a lăsat să-mi fac treaba altfel decât permite legea. De ce să fie o palmă (votul din PE pentru PSD - n.r.), nu sunt propuşi de guverne. Dacă e să fim cinstiţi, mai ales din punct de vedere profesional, mai ales în comparaţie cu ceilalţi candidaţi, doamna Kovesi nu există. Nici până în ziua de astăzi nici dumneavoastră(...) nu aţi identificat niciun rechizitoriu făcut de Laura Codruţa Kovesi. (...)Măcar să vedem ceva profesional. În legătură cu votul, dacă sunteţi de acord cu mine că votul politic este unul corect la numirea unui şef de Parchet de asemenea rang, eu cred că ar trebui să susţineţi prin campanii cu Will Smith, Harrison Ford, ca şi în România să adoptăm acelaşi nivel şefii de Parchete să fie numiţi de Parlament”, a declarat social-democratul, spunând că nu-l supără faptul că Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe primul loc după votul din Comisiile de specialitate din Parlamentul European.

Reacţia social-democratului vine după ce Laura Codruţa Kovesi a primit, miercuri cele mai multe voturi în comisia LIBE, şi anume, 26 de voturi, după audierea pentru postul de procuror şef european. Jean-François Bohnert a primit 22 de voturi şi un vot Andres Ritter. Europarlamentarii PSD au votat împotrivă, aşa cum au anunţat de la început.

Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte, o decizie finală urmând să fie luată pentru funcţia de procuror şef european abia după negocieri cu Consiliul UE şi votul din PE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici