Set de facilităţi pentru datornicii la Fisc. Cine beneficiază de măsura anunţată de Guvern

Viorica Dăncilă a anunţat faptul că Guvernul urmează să adopte miercuri un set de facilităţi pentru a încuraja companiile să-şi plătească obligaţiile bugetare restante. Măsura se aplică atât pentru companiile cu capital privat, mixt sau de stat cât şi pentru unităţile administrativ teritoriale.

282 afișări
Imaginea articolului Set de facilităţi pentru datornicii la Fisc. Cine beneficiază de măsura anunţată de Guvern

Set de facilităţi pentru datornicii la Fisc

"Adoptăm în şedinţa de astăzi un set de facilităţi fiscale pentru încurajarea contribuabililor să îşi plătească obligaţiile bugetare. Măsurile se vor aplica fără discriminare persoanelor fizice companiilor private şi de stat, organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor publice şi unităţilor administrativ teritoriale. Avem în vedere abordarea pe următoarele paliere: companiile cu capital privat, mixt sau de stat care au acumulat până la sfârşitul anului trecut obligaţii bugetare restante de peste un milion de lei pot beneficia în baza unui plan de restructurare de o serie de facilităţi fiscale care să menţină viabilitatea acestora şi repunerea în circuitul economic. În cazul companiilor care au acumulat datorii sub un milion de lei până la finalul anului trecut, vor fi anulate penalităţile şi dobânzile dacă obligaţiile bugetare principale sunt achitate până la 30 noiembrie 2019. În ceea ce priveşte persoanele fizice şi entităţile personalitate juridică, se aplică măsura anulări dobânzilor şi penalităţilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate către bugetul de stat, dacă achită obligaţiile principale până la data de 30 noiembrie, 2019", a precizat premierul, în şedinţa de Guvern.

Viorica Dăncilă a mai specificat faptul că aceste măsuri pot fi aplicate de autorităţi sau insituţii publice care administrează obligaţii bugetare, precum şi de unităţile adminsitraitv teritoriale. Facilităţile sunt valabile şi pentru unităţile adminsitrativ teritoriale care au datorii la bugetul de stat.

"Măsura poate fi aplicată şi de către alte autorităţi sau instituţii publice care administrează obligaţii bugetare precum şi de unităţile administrativ teritoriale pentru contribuabili pe care îi administrează, de asemenea unităţile administrativ teritoriale care au datorii către bugetul de stat, vor beneficia de facilităţi similare dacă îşi achită până la data de 30 noiembrie 2019", a completat Dăncilă.

Totodată, şeful executivului a mai subliniat faptul că trebuie încurajaţi contribuabilii corecţi, urmând ca ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, să vină cu soluţii pentru răsplătirea acestora şi pentru sprijinirea celor aflaţi în dificultăţi.

"În acelaşi timp trebuie să încurajăm conformarea voluntară, iar în acest sens ministrul Finanţelor va veni cu o soluţie care să răsplătească şi să încurajeze contribuabilii corecţi care şi-au achitat datoriile la timp. Sunt măsuri de sprijinire a contribuabililor aflaţi în dificultate asupra cărora ne-am consultat cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii asociaţilor administraţiei publice locale şi pe care vă rog domnule ministru Eugen Teodorovici să le prezentaţi în detaliu la finalul acestei şedinţe de guvern", a mai comunicat premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici