Şi PSD contestă Legea pensiilor la CC, invocând încălcarea dreptului la proprietate

PSD va contesta, joi, la Curtea Constituţională, Legea pensiilor în forma adoptată de Camera Deputaţilor, invocând încălcarea mai multor articole din Constituţie, printre care garantarea dreptului la proprietate.

31 afișări
Imaginea articolului Şi PSD contestă Legea pensiilor la CC, invocând încălcarea dreptului la proprietate

Şi PSD contestă Legea pensiilor la CC, invocând încălcarea dreptului la proprietate (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Senatorul PSD Dan Şova a precizat, pentru MEDIAFAX, că sesizarea care va fi înaintată Curţii Constituţionale va invoca încălcarea art. 44 din Constituţie, care garantează dreptul la proprietate, şi art. 47, care stipulează că statul este obligat să ia măsuri pentru a asigura cetăţenilor un trai decent.

De asemenea, sesizarea PSD face trimitere la încălcarea art. 20 alin (2) din Constituţie, care face referire la respectarea pactelor şi tratatelor internaţionale referitoare la drepturile fundamentale ale omului.

Juristul PSD a precizat că sesizarea de neconstituţionalitate invocă şi încălcarea art. 1 alin (5), care stipulează că respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

De asemenea, sesizarea PSD face trimiterea şi la art. 15, referitor la neretroactivitatea legii.

PSD contestă şi modul de adoptare de către Camera Deputaţilor a Legii pensiilor, reclamând Curţii Constituţionale lipsa procedurii parlamentare legale, invocând faptul că legea nu are avizul comisiei de sănătate, precum şi faptul că nu a fost respectat termenul de cinci zile dintre întocmirea raportului final în comisii şi votarea legii.

PNL a depus, joi, la Curtea Constituţională o sesizare privind Legea sistemului unitar de pensii publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici