Silviu Ionescu: Dacă m-ar judeca în Singapore, m-ar spânzura; Guvernul de acolo mi-a înscenat tot

Diplomatul Silviu Ionescu susţine, într-un interviu publicat joi de "Libertatea", că Guvernul din Singapore i-a "înscenat totul" şi că dacă ar fi judecat acolo ar fi spânzurat, declarând totodată că este îngrozit că ar putea fi asasinat din răzbunare.

77 afișări
Imaginea articolului Silviu Ionescu: Dacă m-ar judeca în Singapore, m-ar spânzura; Guvernul de acolo mi-a înscenat tot

Silviu Ionescu: Dacă m-ar judeca în Singapore, m-ar spânzura; Guvernul de acolo mi-a înscenat tot

"Ştiam că sunt în pericol în Singapore, dar nu m-am gândit niciodată că autorităţile de acolo vor merge atât de departe. Ministerul de Externe şi Parchetul din România mi-au confirmat existenţa acelui mandat de arestare emis pe numele meu", declară Ionescu, pentru Libertatea.

El precizează că, atât timp cât a fost la post, a trimis în ţară, către Guvernul României, "foarte multe materiale sensibile despre ce se întâmplă în Singapore" - informări de serviciu, cu caracter strict secret, despre care va vorbi doar "atunci când va fi cazul". "Mă refer la un eventual proces... În spatele uşilor închise voi putea vorbi şi despre partea politică", adaugă el.

Întrebat ce legătură este între munca sa şi accident, Silviu Ionescu răspunde: "Sistemul nostru de transmisie nu este foarte sigur, iar acele materiale au fost interceptate. M-au pândit şi m-au aşteptat la cotitură. I-am deranjat că arătam lumii adevărul... Guvernul din Singapore mi-a înscenat totul. Mi-au mai «fabricat» o dată un accident. Nu mai suportam să stau acolo... De un an voiam să plec... Am cerut ministrului de Externe Diaconescu să mă mute oriunde, chiar şi în Republica Moldova, ţară de care fuge toată lumea, din cauza înscenărilor... Eram în aşteptare".

El mai spune că a aflat că a fost emis mandat de arestare internaţional pe numele său, chiar de ziua sa, pe 8 aprilie.

"Avocatul m-a sunat şi mi-a dat vestea «cea mare». Nu mă ascund în spatele imunităţii, dar ceea ce au făcut singaporezii este incredibil. Au încălcat Convenţia de la Viena , de care, probabil, nici n-au auzit", adaugă Ionescu.

Silviu Ionescu precizează că nu va ieşi din ţară până nu anulează mandatul de arestare.

"Mi-e frică să nu fiu arestat pe cine ştie ce aeroport şi făcut pachet pentru Singapore. Acum, am realizat că Guvernul de la Singapore, condus de un ministru-mentor, un om de 87 de ani, nu are nici un fel de respect faţă de lege. O să cer despăgubiri morale, psihice, iar banii pe care o să-i câştig nu o să-i donez", mai declară el.

Ionescu susţine însă că în niciun caz nu se poate vorbi despre un scandal diplomatic. "Emiţând acel mandat, Guvernul de la Singapore a vrut să mă blocheze, să nu ies în lume şi să îi stric imaginea", acuză Silviu Ionescu.

Întrebat care e poziţia Ministerului de Externe Român, el răspunde: "Am trimis o scrisoare... Ar trebui să medieze cazul la ONU, în afara demersurilor pe care eu le fac în nume personal".

El mai menţionează că, fiind suspendat din MAE, şi-a făcut "o firmă pe persoană fizică autorizată pentru consultanţă", încercând să supravieţuiască şi că locuinţa sa e pusă sub sechestru.

Silviu Ionescu îşi susţine din nou nevinovăţia în legătură cu accidentul din 15 decembrie 2009.

În legătură cu faptul că în Singapore este acuzat de comiterea a 13 infracţiuni, Ionescu declară: "La noi sunt trei, la ei sunt 13, dar pot să fie, foarte bine, şi o sută. Habar nu am cum au ajuns ei la atâtea acuzaţii. Nu au nici o probă. Au doar nişte martori care se contrazic în declaraţii. Ei vor să mă acuze nu numai că eu am produs accidentul, ci şi că eram beat la volan. Dacă m-ar judeca în Singapore, m-ar spânzura. Din câte ştiu, pentru accident produs sub influenţa băuturilor alcoolice, în Singapore te condamnă la moarte prin spânzurare".

Silviu Ionescu susţine că este "îngrozit" că va fi "asasinat din răzbunare".

"Dacă scap cu bine din toată nebunia asta, mă voi autosuspenda o perioadă. Să dispar, să-mi văd de sănătate", spune el în final.

Ministerul Afacerilor Externe din Singapore a cerut joi Guvernului României, într-un comunicat, fie să-l convingă pe Silviu Ionescu să revină în Singapore pentru a fi judecat, fie, dacă nu este posibil acest lucru, să-l cerceteze şi să-l acuze pe acesta în baza legislaţiei române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici