Situaţia militarilor şi cetăţenilor români din Irak, după bombardamentele iraniene. Ce transmit MAE şi MApN

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că niciun cetăţean român nu a fost afectat în urma atacurilor din regiunea Erbil a Irakului, în regiune existând o comunitate de aproximativ 180 de cetăţeni români.

2971 afișări
Imaginea articolului Situaţia militarilor şi cetăţenilor români din Irak, după bombardamentele iraniene. Ce transmit MAE şi MApN

Anunţul ministrului de Externe despre militarii şi cetăţenii români din Irak

"Atacurile cu rachetă asupra bazelor din Irak, care găzduiesc militari americani şi ai coaliţiei împotriva Daesh nu contribuie, în niciun caz şi în niciun fel, la reducerea tensiunilor în Irak şi în regiune, ci, din contră, pot conduce la o tensionare suplimentară a situaţiei de securitate din Irak şi din vecinătate. Militarii români care fac parte din coaliţia împotriva Daesh nu au fost afectaţi de aceste atacuri. De asemenea, având în vedere că o serie de rachete au vizat regiunea Erbil, în care se găseşte o comunitate de aproximativ 180 de cetăţeni români, prin consulatul României am putut confirma că cetăţenii români nu sunt afectaţi de aceste evoluţii", a a afirmat Bogdan Aurescu la Bruxelles.

Ministrul a explicat că forţele coaliţiei împotriva Daesh au ca scop antrenarea militarilor irakieni pentru a răspunde provocării pe care o reprezintă Statul Islamic.

Iranul a desfăşurat atacuri cu rachete la baze militare din Irak, unde erau staţionate trupe americane, au informat oficialii de la Washington şi Teheran.

Relaţiile deja tensionate între SUA şi Iran s-au înrăutăţit după ce armata americană l-a asasinat vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Ministrul Apărării: Militarii români din Irak nu au fost afectaţi de atacurile recente cu rachete

Militarii români care executau misiuni de instruire şi consiliere în Irak nu au fost afectaţi de atacurile recente cu rachete efectuate de Iran asupra bazelor militare folosite de Armata SUA în Irak, anunţă ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

„Militarii români care executau misiuni de instruire şi consiliere în Irak nu au fost afectaţi de atacurile recente cu rachete efectuate de Iran asupra bazelor militare folosite de Armata SUA în Irak. Ministerul Apărării Naţionale ţine legătura cu militarii români şi evaluează în permanenţă situaţia de securitate din zonă, împreună cu partenerii şi aliaţii României, iar relocarea militarilor se va executa conform planurilor de contingenta”, a scris Ciucă pe pagina sa de Facebook.

În cursul zilei de marţi, MApN a decis să întrerupă misiunile celor 14 militari români aflaţi în Irak, aceştia urmând a fi relocaţi, temporar, într-o altă bază a coaliţiei. Decizia vine în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici