Sorin Frunzăverde ar opta pentru republică parlamentară la revizuirea Constituţiei

Vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde consideră că actualul Parlament nu mai are capacitatea să realizeze revizuirea Constituţiei, însă aceasta trebuie făcută începând cu mandatul următor, el opinând că trebuie stabilită forma de stat care să fie adoptată şi susţinând republica parlamentară.

653 afișări
Imaginea articolului Sorin Frunzăverde ar opta pentru republică parlamentară la revizuirea Constituţiei

Sorin Frunzăverde (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Clasa politică trebuie să ţină cont de referendum, numai că suntem într-o situaţie atipică. (...) Cred că Legea fundamentală a statului nu se poate modifica în acest fel, nu se poate veni cu o propunere de tipul: demisionez într-un timp relativ scurt, dar revizuiţi Constituţia. Cred că acest Parlament nu mai are capacitatea să revizuiască Constituţia", a spus Frunzăverde, sâmbătă, la B1 TV.

El nu crede că în acest moment există posibilitatea de a se revizui Constituţia, în condiţiile în care relaţiile politice pe scena românească sunt tensionate, "de intoleranţă unii faţă de alţii". "E o chestiune de încredere, de procedură şi de timp", a mai spus Frunzăverde.

El a adăugat însă că în mod"categoric" este pentru revizuirea Constituţiei.

"În primul rând cred că trebuie stabilită foarte clar forma de stat pe care o va adopta România. Constituţia actuală, datorită faprtului că a fost elaborată în condiţiile acelea istorice şi politice, ulterior cosmetizată în 2003, nu mai corespunde stadiului în care se află România astăzi. Eu cred că trebuie revizuită Constituţia începând cu mandatul următor al Parlamentului. Cred că trebuie stabilit foarte clar că România este o republică parlamentară. Primul-ministru este figura centrală, el guvernează, evident supravegheat de Parlament, aşa cum se întâmplă în Germania spre exemplu. Preşedintele - ales de Parlament în mod normal", a spus Frunzăverde.

Fostul democrat-liberal, ales sâmbătă vicepreşedinte al PNL, a precizat că este vorba de punctul său de vedere.

"În acest fel dacă vom aborda lucrurile vor fi evitate foarte multe din situaţiile neplăcte pe care le-am trăit în această perioadă", a opinat el.

Frunzăverde mai susţine o altă împărţire teritorial-administrativă şi un număr mai mic de parlamentari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici