Spania: Băsescu reproşează Guvernului numărul mic al consulatelor româneşti din această ţară

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, luni seară, la Ambasada României din Madrid, cu reprezentanţii comunităţii româneşti, ocazie cu care a reproşat Guvernului numărul mic al consulatelor româneşti din Spania.

4 afișări
Imaginea articolului Spania: Băsescu reproşează Guvernului numărul mic al consulatelor româneşti din această ţară

Spania: Băsescu reproşează Guvernului numărul mic al consulatelor româneşti din această ţară

La întâlnirea dintre şeful statului şi reprezentanţii comunităţii româneşti, au fost prezenţi şi ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, ministrul pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, şi secretarul de stat în Ministerul Muncii Valer Bindea.

Românii prezenţi la întâlnire le-au cerut şefului statului şi ministrului de Externe să urgenteze deschiderea de noi consulate în Spania, susţinând că acestea sunt necesare pentru rezolvarea multora dintre problemele cu care românii se confruntă în această ţară.

Cioroianu a răspuns că autorităţile române se confruntă cu o acută lipsă de personal, adăugând că solicitările venite din partea românilor din Spania depăşesc capacitatea instituţiilor de la Bucureşti de a oferi rezolvări prompte.

El a anunţat că vor fi deschise în scurt timp trei noi consulate în Spania, în Castilla de la Mancha, Saragosa şi Almeira.

Cioroianu i-a rugat însă pe românii prezenţi la Ambasadă să nu îi ceară un termen concret privind deschiderea consulatelor, pentru că nu este în situaţia de a putea da un răspuns.

Preşedintele Băsescu a dorit să intervină în timpul răspunsului dat de ministrul de Externe, însă a aşteptat ca acesta să termine ce avea de spus, după care l-a întrebat: "Domnule ministru, pot să vorbesc şi eu?". Băsescu a adăugat că un guvern care ar fi dorit să rezolve această problemă ar fi angajat chiar români din Spania să lucreze în aceste consulate şi nu ar mai fi invocat problema personalului.

"Nu putem să ne amestecăm în ghiveciul demagogiei. Un guvern care vroia, selecta 500 de oameni dintre românii din Spania, funcţionari de care avea nevoie", a spus Băsescu. Potrivit acestuia, într-o lună ar putea fi angajaţi, dacă există voinţă, 50 de salariaţi, dintre românii din Spania, care îndeplinesc condiţiile pentru a lucra în consulate.

La întâlnire, Băsescu le-a mai spus românilor prezenţi că România are nevoie de forţa de muncă pe care ei o reprezintă şi că speră că aceştia vor începe să ia în considerare varianta întoarcerii în ţară în momentul în care vor constata că salariile vor începe să crească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici