Video Stănişoară a fost audiat de comisiile de Apărare

Ministrul Apărării, democrat-liberalul Mihai Stănişioară, s-a prezentat, marţi, la audierile din comisiile parlamentare reunite de Apărare, pentru a da explicaţii despre delaborarea muniţiilor şi înzestrarea Armatei, dar şi despre informaţiile apărute recent în presă despre programele de delaborare.

36 afișări

Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, speră că problema achiziţiei de avioane multirol va ajunge pe masa CSAT până la finalul anului, în prezent fiind aşteptate informaţii de la americani în legătură cu avioanele F16 în uz.

Întrebat care este stadiul programului de achiziţie de avioane multirol, Stănişoară a spus: "Suntem în stadiul în care aşteptăm toate informaţiile necesare pentru a putea pune pe masa CSAT spre decizie această problemă".

El a spus că MApN doreşte ca "problema să fie pusă pe masa CSAT" până la sfârşitul anului.

Întrebat ce elemente mai sunt necesare, Stănişoară s-a referit la date ce trebuie furnizate de către partea americană. "Acum aşteptăm de la partea americană un set de informaţii privind o eventuală achiziţie a unor avioane", a spus Stănişoară, adăugând că este vorba despre "avioane F16 de un anumit tip".

"Nu există nicio decizie şi nicio îndreptare a deciziei pe o anumită direcţie", a ţinut să sublinieze ministrul.

"Practic, noi acum acumulăm informaţii. Avem informaţii despre avioanele noi de toate tipurile posibile existente pe piaţă. Vrem să punem alături de aceste variante şi varianta unui avion în uz care să facă trecerea pe o anumită perioadă până la eventuala achiziţie a F-35", a spus Stănişoară.

Ministrul a spus că în privinţa înzestrării a făcut o trecere în revistă a tuturor programelor aflate în desfăşurare şi a modului în care rectificarea bugetară negativă a afectat acest curs al înzestrării.

Stănişoară: Rectificarea bugetară a determinat amânarea unor programe de înzestrare

Ministrul Apărării a spus că rectificarea bugetară a condus la amânarea mai multor programe de înzestrare, dar a precizat că această amânare vizează "în mare măsură" nu termenul de livrare, ci termenele de plată ale programelor.

"Sunt mai multe programe de înzestrare amânate însă amânarea aceasta vizează de fapt în mare măsură nu termenul de livrare ci termenul de plată al diverselor faze de livrare a programului, fie că vorbim de maşina de luptă, fie că vorbim de tancul românesc sau Jderul", a spus ministrul.

În altă ordine de idei, ministrul s-a referit şi la vehiculele blindate Piranha. El a explicat că "reparaţiile nu s-au încheiat, dar sunt în curs de finalizare".

Întrebat dacă s-a semnat recepţia pentru al doilea lot de blindate Piranha, el a spus că, până la recepţionarea primului lot, acest demers nu va fi făcut.

Stănişoară: Menţinerea ANCEX şi a Agenţiei de offset de sine-stătătoare mi se pare o idee bună

Mihai Stănişoară, a declarat, marţi, că menţinerea ANCEX şi Agenţiei de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială (agenţia de offset) "de sine stătătoare", cerută de parlamentari, i se pare o idee bună, "pentru o mai mare acurateţe a ceea ce au ca misiune şi obiectiv".

"Cred că este o observaţie bună aceasta pe care au făcut-o colegii mei parlamentari. Pentru o mai mare acurateţe a ceea ce au ca misiune şi obiectiv aceste entităţi, cred că este bine să rămână de sine-stătătoare", a spus Stănişoară.

Parlamentarii din comisiile reunite de Apărare din cele două Camere au făcut apel la ministrul de resort, Mihai Stănişioară, pentru a le sprijini amendamentele pe care le vor face la proiectul de legi privind reorganizarea agenţiilor, pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea, în sensul de a nu desfiinţa ANCEX şi Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici