Stănişoară a ordonat o anchetă privind gestionarea bazelor de date ale militarilor în rezervă

Ministrul Apărării Naţionale a ordonat o anchetă internă pentru clarificarea aspectelor referitoare la gestionarea bazelor de date ale personalului militar în rezervă, a informat, marţi, MApN, după ce presa a relatat că Mircea Geoană a transmis scrisori electorale personalizate ofiţerilor în rezervă.

16 afișări
Imaginea articolului Stănişoară a ordonat o anchetă privind gestionarea bazelor de date ale militarilor în rezervă

Stănişoară a ordonat o anchetă privind gestionarea bazelor de date ale militarilor în rezervă (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

În legătură cu informaţiile apărute în presă referitoare la gestionarea bazelor de date ale personalului militar în rezervă, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu, a precizat că bazele de date privind evidenţa militarilor în rezervă sunt gestionate după reguli stricte de către structurile specializate ale Ministerului Apărării Naţionale.

Informaţiile conţinute de aceste baze nu pot fi accesate şi utilizate de persoane neautorizate, menţionează sursa citată.

"Ministrul apărării naţionale a ordonat efectuarea unei anchete interne pentru clarificarea tuturor aspectelor referitoare la gestionarea bazelor de date ale personalului militar în rezervă", potrivit MApN.

Purtătorul de cuvânt al ministerului precizează că structurile asociative ale militarilor în rezervă şi în retragere deţin informaţii despre membrii lor, iar aceste informaţii nu se supun regulilor aplicate bazelor de date ale MApN.

Cotidianul "Evenimentul Zilei" a scris, marţi, că prezidenţiabilul PSD, Mircea Geoană a folosit bazele de date personale ale MApN şi a transmis către ofiţerii în rezervă din Armata Română scrisori electorale personalizate, în care le cerea să-l voteze pentru funcţia de Comandant Suprem al Forţelor Armate.

Potrivit sursei citate, "surpriza" a reprezentat-o faptul că prezidenţiabilul PSD le cunoştea, cu exactitate, numele, prenumele, gradul şi mai ales adresa, semn că a avut acces la baza de date a MApN, date cu caracter personal şi confidenţial.

"Evenimentul Zilei" susţine că de trimiterea scrisorilor s-a ocupat Viorel Hrebenciuc. Unul dintre apropiaţii săi, Dan Tătaru, fost consilier judeţean la Bacău, a lucrat, până la ieşirea PSD de la guvernare, ca secretar de stat în Ministerul Apărării, mai scrie cotidianul.

"Stimate domnule Lt. Colonel...." începe scrisoarea lui Geoană, intrată în posesia EVZ, "sunt sigur că vă miraţi puţin văzând aceste rânduri care sosesc acum, în pragul unor importante alegeri. Vă scriu dintr-un motiv foarte simplu - dumneavoastră, alături de întreg poporul român în slujba căruia aţi fost întreaga viaţă, sunteţi curând chemaţi să votaţi nu numai pentru funcţia de Preşedinte, ci şi pentru cea de Comandant Suprem al Forţelor Armate".

În epistolă, Geoană se recomandă ca "fiu de militar", precizând că se numără printre cei care au "învăţat încă din familie respectul pentru Armata Română". Prezidenţiabilul PSD se angajează "în faţa tuturor celor care poartă cu onoare şi demnitate haina militară" ca în mandatul său de Comandant Suprem să dea "solde şi pensii corecte".

"Ştiu de la tata, Dumnezeu să-l ierte, că un militar poate vedea limpede pericolul chiar şi atunci când altora le rămâne ascuns. Astăzi pericolul este dezbinarea, minciuna şi făţărnicia", scrie Geoană. El îl acuză pe Traian Băsescu, "actual comandat suprem", că este responsabil pentru faptul că în mandatul său "militarii au fost nedreptăţiţi".

"Niciodată până acum, Armatei nu i-a fost arătat atât de puţin respect. Astăzi, trădarea politică se răsplăteşte cu onoruri militare. Se dau stele de general pentru servicii electorale. Astăzi se iau bani de la Armată şi se dau la Turism. Iar asta în timp ce militarii noştri merg pe câmpul de luptă în vehicule care nu-i apără nici de bombe artizanale", scrie Geoană.

Prezidenţiabilul PSD spune că, spre deosebire de Băsescu, are altă viziune despre "misiunea unui Comandant Suprem".

"Un Comandat Suprem are obligaţia de a se îngriji de cei care sunt gata să se sacrifice pentru ţară. Are obligaţia de a asigura solde şi pensii corecte. Are obligaţia de a reda oşteanului român demnitatea. Şi mai ales are grijă ca militarul să se bucure în societate de respectul şi de prestigiul pe care-l merită", mai scrie el.

Cotidianul menţionează că epistolele electorale personalizate cu numele şi gradul destinatarului au fost reclamate la Ministerul Apărării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici