Stolojan: Intenţia de a impozita suplimentar categorii de bugetari reprezintă un populism ieftin de campanie

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan apreciază, într-o declaraţie de presă transmisă luni, că intenţia premierului Victor Ponta de a impozita suplimentar anumite categorii de salariaţi din sectorul bugetar reprezintă "un populism ieftin de campanie".

549 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Intenţia de a impozita suplimentar categorii de bugetari reprezintă un populism ieftin de campanie

Theodor Stolojan (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Vorbăria domnului Ponta despre ce intenţionează să facă în domeniul politicii fiscale nu mai conteneşte. Nu este zi în care să nu aflăm noutăţi care se bat cap în cap, demonstrând incoerenţă, lipsă de analiză economică şi incompetenţă", susţine Stolojan, într-o declaraţie de presă remisă, luni, MEDIAFAX.

El face referire la intenţia de a se introduce o taxă de solidaritate pentru bugetarii cu venituri mari.

"Acum, pe picior, aflat în campanie electorală, lansează intenţia sa de a impozita veniturile şi pensiile peste 4500 lei. După numai câteva zile, ne anunţă că vor fi exceptaţi profesorii. În acelaşi ton de superficialitate, cineva se poate întreba: de ce să nu fie exceptaţi şi medicii, cercetătorii ştiinţifici, judecătorii, procurorii, poliţiştii etc.?!", menţionează Stolojan.

Europarlamentarul PDL susţine că Victor Ponta "nu are nicio tresărire că pune în pericol" procesul de selectare a managerilor privaţi pentru companiile cu capital de stat.

"Cine să mai ia în serios un asemenea proces, dacă Guvernul poate interveni discreţionar în condiţiile de salarizare din acest sector?", adaugă el.

"În ceea ce priveşte intenţia domnului Ponta de a impozita suplimentar numai anumite categorii de salariaţi din sectorul bugetar, deocamdată, o luăm ca pe un populism ieftin de campanie", menţionează Theodor Stolojan.

De asemenea, deputatul PDL Cristian Boureanu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că "realitatea constituţională" spune că "este imposibil să treci un astfel de impozit care să afecteze discreţionar numai o anumită parte a salariaţilor şi singura posibilitate ca Victor Ponta să îndeplinească ceea ce a spus, că va da o lege care nu poate să fie atacată la Curtea Constituţională, este de a duce acest impozit şi către mediul privat", nemaivorbind de ceilalţi bugetari.

Acesta a susţinut că recentele declaraţii ale premierului privind acest subiect au determinat o stare de incertitudine în ceea ce priveşte modul în care actualul guvern vede să gestioneze impozitele şi taxele României.

"Declaraţiile că această taxă nu se va aplica profesorilor universitari şi magistraţilor maschează, de fapt, pregătirea unei legi care s-ar putea să afecteze nu numai bugetarii ci inclusiv mediul privat", a fost de părere democrat-liberalul.

Potrivit afirmaţiilor sale, printr-o astfel de măsură este atacată direct cota unică, ce, în ultimii opt ani, a constituit fundamentul de politici economice ale României şi nu a constituit niciodată subiect de negociere, nici măcar pe perioada guvernului comun, din 2009. El a dăugat că această cotă unică a fost o măsură pe care şi-a asumat-o PNL. Boureanu a apreciat că acest impozit suplimentar reprezintă un prim pas în distrugerea cotei unice. "Este un lucru trist, este un lucru care ne arată încă o dată că PNL riscă să se transforme într-un vagon la locomotiva PSD", a declarat parlamentarul.

Pe de altă parte, Cristian Boureanu a spus că Victor Ponta nu a precizat ce va face cu cei care lucrează în guvernul său, au un salariu de 4.400 de lei şi sunt membri într-un consiliu de administraţie, unde iau 4.400 de lei, dacă vor plăti o astfel de taxă, de impozit.

"Eu, de o lună de când este la putere şi poate să facă tot ce doreşte, ca premier, nu văd decât măsuri de impozitare, măsuri de tăiere şi absolut nicio măsură din toate cele pe care le-a promis până în ziua învestirii. În discursul de învestire se vorbea de reducerea TVA la alimente, de creşterea salariului minim, de impulsionarea celor care aduc venituri la bugetul de stat", a mai afirmat deputatul PDL.

Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, declara, marţi, premierul Victor Ponta.

El amintea că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor.

"În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună", spunea Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici