Szasz Jeno: UDMR nici n-a ieşit din pijamaua PSD şi PNL şi bate la dormitorul PDL

Preşedintele PCM, Szasz Jeno, a declarat, sâmbătă, presei, că UDMR "face prostituţie politică", pentru că "nici n-a ieşit din pijamaua PSD şi PNL şi bate la dormitorul PDL", adăugând că democrat-liberalii ar trebui să revină asupra deciziei de a forma un Guvern cu reprezentanţii Uniunii.

13 afișări
Imaginea articolului Szasz Jeno: UDMR nici n-a ieşit din pijamaua PSD şi PNL şi bate la dormitorul PDL

Szasz Jeno: UDMR nici n-a ieşit din pijamaua PSD şi PNL şi bate la dormitorul PDL (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

"Probabil că numai în România se poate întâmpla aşa ceva. Vis-a-vis de comportamentul UDMR, dacă la asta vă referiţi, sunteţi domnişoare şi doamne, nu pot să am cuvinte acum la adresa UDMR. Dacă eram între bărbaţi, aveam o expresie. UDMR face prostituţie politică, încă nici n-a ieşit, este în pijamaua PSD şi a PNL şi a bătut deja la dormitorul PDL, să intre acolo, şi din această perspectivă noi ne delimităm de poziţia, de comportamentul UDMR. Noi, maghiarii nu suntem aşa", a spus Szasz Jeno.

Acesta a precizat că cei aproximativ 1,5 milioane de maghiari din România sunt oameni de caracter, care au coloană vertebrală, nu "oameni de pe marginea drumului".

El a calificat drept o "greşeală" decizia PDL de a face Guvern împreună cu UDMR, susţinând că maghiarii care au votat cu Băsescu au votat împotriva UDMR şi a monopolului politic deţinut de această formaţiune, iar acum se trezesc cu UDMR-iştii iar la guvernare.

PDL a făcut un pas greşit din punct de vedere politic

"PDL ce n-a înţeles - şi probabil aici şi PDL a făcut un pas greşit din punct de vedere politic - că maghiarii au votat împotriva UDMR. Şi, în consecinţă sau implicit, au votat cu Băsescu. Maghiarii sau majoritatea comunităţii noastre a vrut să scape de UDMR, de monopolul politic deţinut de 20 de ani de UDMR. Şi acum, oamenii au votat împotriva UDMR şi PDL ni-i pune înapoi în cârcă. Din punctul ăsta de vedere, probabil că PDL greşeşte şi se gândeşte numai la momentul ăsta, de a forma un Guvern, la necesitatea formării unui Guvern. Este o greşeală, eu spun, şi ar putea PDL să se gândească sau să regândească această poziţie vis-a-vis de UDMR, datorită faptului că vor veni alegeri şi peste patru sau cinci ani. Ce va spune PDL peste cinci ani? Sau ce vom spune noi, Partidul Civic Maghiar? Că hai să votăm cu ăştia că scăpăm de UDMR şi uite, după două săptămâni, iar sunt la guvernare", a spus Szasz Jeno.

UDMR a fost în patul fiecăruia

El a admis că şi PDL a avut unele "aventuri" la guvernare, susţinând că atât democrat-liberalii, cât şi UDMR-iştii sunt "păcătoşi", dar că pentru maghiari este mai dureros comportamentul UDMR.

"Eu nu spun că, din punct de vedere moral, ar fi prea mare diferenţă, dar totuşi - acum, dacă vorbim de UDMR - a fost împotriva PDL şi la suspendarea preşedintelui, şi la demiterea Guvernului Boc; înainte a fost cu PSD. A fost cu toate partidele, eu spun că totuşi UDMR a fost în patul fiecăruia. PDL a avut câteva aventuri, una dintre aventurile respective acum se consumă, chiar în zilele astea. Amândoi sunt păcătoşi, dar pentru noi este mai dureros comportamentul UDMR. Cu PDL să vă luptaţi dumneavoastră", a spus Szasz Jeno.

Ce o să facă domnul Marko?

Întrebat ce părere are despre ocuparea, de către Marko Bela, a poziţiei de vicepremier, Szasz Jeno a spus că nu-şi aminteşte nimic important din perioada când preşedintele UDMR a mai ocupat acest post, cu excepţia amendării unor tineri din Secuime.

"Ce o să facă domnul Marko? Probabil că o să aibă un cabinet acolo, o să aibă maşină de Poliţie care să-l conducă. A mai fost domnul Marko Bela vicepremier, dacă v-a rămas dumneavoastră ceva important din cariera sau din rezultatele lui de vicepremier, atunci spuneţi-mi şi mie. Mie nu mi-a rămas nimic în afară de câteva amenzi pentru câţiva tineri, în Secuime, chiar în timpul mandatului dumnealui, când dumnealui răspundea şi de Ministerul Culturii, şi de Ministerul Învăţământului şi mai era şi responsabil cu integrarea în Uniunea Europeană", a spus Szasz Jeno.

Marko Bela, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely şi Attila Cseke sunt reprezentanţii UDMR care au fost desemnaţi, vineri, de Consiliul Permanent al formaţiunii, pentru a face parte din noul Guvern Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici