Tabără: Nu cred că plecarea lui Frunzăverde din PDL impune un congres extraordinar

Deputatul PDL Valeriu Tabără a declarat miercuri că a fost surprins de plecarea prim-vicepreşedintelui Sorin Frunzăverde din partid, dar că, în opinia sa, acest eveniment nu impune organizarea unui congres extraordinar şi susţine că PDL nu se va rupe.

128 afișări
Imaginea articolului Tabără: Nu cred că plecarea lui Frunzăverde din PDL impune un congres extraordinar

Valeriu Tabără (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

"Mie mi se pare nefundamentată chestiunea legată de plecarea datorită unor conflicte cu conducerea PDL de astăzi, pentru că am avut ocazia să particip la mai multe întâlniri ale Biroului Permanent Naţional, în calitatea mea de ministru, şi sigur că au fost abordări diferite din partea lui Sorin în raport cu ceea ce se făcea în cadrul acestei reforme profunde şi mai ales a unor măsuri de austeritate pe care Guvernul Boc a fost nevoit să le ia. Sigur, ca un administrator la nivel judeţean, dânsul simţea mai bine pulsul primăriilor, aşa cum şi noi, deputaţii, îl simţim, pentru că, în primul rând, primarii şi consiliile locale şi mai ales proiectele din zonele rurale au avut de suferit foarte mult din cauza austerităţii. Părerea mea e că nu este un motiv de bază al plecării sale din PDL", a declarat Tabără la RFI.

Întrebat dacă s-ar impune organizarea unui congres extraordinar al PDL, după demisia lui Sorin Frunzăverde, Valeriu Tabără a răspuns: "Nu cred că plecarea lui Sorin impune un astfel de congres. La această dată, PDL trebuie să pregătească cele două evenimente politice ale anului, respectiv alegerile locale şi cele parlamentare din toamnă, pe de altă parte să-şi asume în totalitate guvernarea, fără niciun fel de reţinere, pentru că măsurile pe care le-am luat eu cred că se impuneau, iar România a fost aşezată pe un făgaş cât de cât normal datorită acestor măsuri".

Întrebat dacă Emil Boc ar trebui să dea unele explicaţii pentru situaţia în care a ajuns PDL, mai ales acum, după demisia lui Sorin Frunzăverde, Valeriu Tabără a declarat: "Sunt două lucruri: partidul ca structură şi ca aşezare la această dată şi ceea ce înseamnă punctele de vedere ale unor lideri ai partidului. Domnul preşedinte Boc trebuie să facă o analiză foarte profundă a celor două situaţii şi eventual, împreună cu colaboratorii domniei sale, să găsească soluţii la ele. În orice caz, trebuie să traverseze această perioadă grea şi el este cel care îşi asumă în totalitate responsabilitatea a ceea ce a însemnat perioada de guvernare şi de când este la preşedinţia partidului".

Valeriu Tabără crede că PDL nu se va rupe după demisia lui Sorin Frunzăverde.

"Nu cred că se va rupe PDL, dar nu este exclusă o transformare a lui până la toamnă în ceea ce înseamnă Mişcarea Populară, pentru că, iată, la nivelul judeţelor se întâmplă tot felul de alianţe, de numiri şi aşa mai departe. Eu cred că o astfel de chestiune nu poate continua, pentru că duce la o dispersie a partidului şi trebuie să se aşeze spre un nucleu foarte puternic, bazat pe câteva principii doctrinare, în primul rând pe cele pe care le-a urmat de câţiva ani încoace, de când a devenit un partid cu orientare de centru-dreapta", explică deputatul PDL.

Democrat-liberalii iau în calcul un congres extraordinar în care Emil Boc să fie înlăturat de la şefia partidului, pe fondul nemulţumirilor din teritoriu, notează "Gândul", precizând că lideri ai PDL, în frunte cu Vasile Blaga, s-au întâlnit marţi seară, după plecarea din partid a lui Sorin Frunzăverde.

Momentul unei astfel de mişcări este însă în discuţie, o parte dintre democrat-liberali pledând pentru un "blitzkrieg", alţii însă dorind o amânare până după locale, timpul rămas fiind foarte scurt. Chiar şi în această a doua variantă, pedeliştii vor ca la comanda partidului să se instaleze o "echipă de forţă", în coordonarea lui Blaga, care să dirijeze campania electorală, urmând ca după locale să se oficializeze prin congres o nouă conducere.

"Nemulţumiri sunt. E momentul dinaintea alegerilor şi mulţi poate că spun că cel mai mare, în ghilimele, duşman poate să fie guvernul tău care nu poate să facă mai mult pentru tine. Există o aşteptare în teritoriu pentru banii necesari finalizării investiţiilor, a unui internat, a unei şcoli. Degeaba zic eu de deficit, când constructorul mă strânge de gât sau când omul n-are unde să-şi ducă copilul la internat", a declarat, pentru "Gândul", liderul PDL Alba, Mircea Hava.

El a adăugat că decât "un 10 la sută" dat pentru recuperarea salariilor, care în cele mai multe cazuri cum ar fi administraţia reprezintă o sumă infimă, "mai bine s-ar construi ceva". În acest context, plecarea lui Frunzăverde unul dintre pedeliştii de top care au susţinut alocarea banilor pentru teritoriu, "nu este ok deloc pentru PDL".

Liderul democrat-liberal a apreciat totodată că organizarea unui congres extraordinar se impune în măsura în care poate să ducă "la ceva bun". "Dacă ar putea să ducă la ceva bun ar fi oportun, dar aşa să facem o terapie de grup nu e cazul", a spus el, precizând că o problemă ar fi şi timpul scurt până la alegeri.

De aceeaşi părere este şi şeful PDL Buzău, Cezar Preda, care a declarat însă, pentru "Gândul", că se impune "o echipă de forţă" care să gestioneze campania electorală. "Se impune o echipă de forţă care să conducă partidul în campanie. Toţi membrii partidului trebuie să strângă rândurile. Cu două luni înainte nu poţi face congres. Lasa-ne să conducem noi campania şi vedem după aceea", a spus Preda.

Senatorul Mihai Niţă, care a preluat interimar filiala Olt, după plecarea lui Darius Vâlcov, este mai radical. "Da, se impune organizarea unui congres. Sunt destule nemulţumiri şi cred că trebuie luate măsuri. Cred că trebuie neapărat schimbat ceva în BPN, echipa ar trebui cernută, unii oameni înlocuiţi", a declarat Niţă, pentru "Gândul".

Întrebat dacă Emil Boc ar trebui înlocuit, senatorul a spus: "Dacă ar fi să discutăm cinstit, cred că domnul preşedinte Boc are o parte din vină şi ar trebui să se gândească foarte bine de azi înainte ce are de făcut". Niţă a precizat că o decizie trebuie luată rapid. "Dacă nu luăm o măsură urgentă la nivel central, să venim cu un suflu nou acum, după alegeri va fi prea târziu", a mai spus senatorul PDL.

În acelaşi ton vorbeşte şi vicepreşedintele Mihaela Popa. "Eu nu am văzut nicio declaraţie a lui Frunzăverde privind plecarea sa din partid. Dacă însă este adevărat că pleacă atât el, alături de 42 de primari din judeţul Caraş Severin, cât şi primarul Slatinei, Darius Vâlcov, atunci Emil Boc ar trebui să-şi asume aceste pierderi şi să-şi dea demisia din fruntea PDL", a spus Popa, citată de Mediafax.

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că va candida ca membru PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin, din partea USL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici