Tăriceanu: Cred că nu aveţi simţul ridicolului, Pasajul Băneasa nu e investiţie cu care să vă făliţi

Călin Popescu Tăriceanu i-a spus, marţi, lui Emil Boc că nu are simţul ridicolului atunci când se făleşte cu realizarea Pasajului Băneasa şi cu 42 de km de autostradă făcuţi în 2008, ţinând să citeze o remarcă a unui om de afaceri potrivit căruia Boc ar falimenta, într-o săptămână, şi un butic.

15 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Cred că nu aveţi simţul ridicolului, Pasajul Băneasa nu e investiţie cu care să vă făliţi

Tăriceanu: Cred că nu aveţi simţul ridicolului, Pasajul Băneasa nu e investiţie cu care să vă făliţi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Permiteţi-mi să fac o primă remarcă de început. am stat de curând de vorbă cu un grup de oameni de afaceri români şi care exprimau o îndoială fundamentală în privinţa capacităţii dumneavostră personale de a vă ocupa de problemele economice şi unul din ei a făcut o remarcă pe care vreau să v-o reproduc aici. Nu este foarte măgulitare, dar asta este. Cineva spunea aşa: Domnul Boc se vede că nu are pricepere în chestiunile economice. Am convingerea că dacă i-am da pe mână un butic l-ar băga în faliment într-o săptămână. Dumneavoastră aţi reuşit din păcate într-un an de zile să băgaţi 100.000 de firme româneşti în faliment şi acest lucru este extrem de grav", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

El a spus că pe fondul problemei ceea ce s-a observat de la distanţă de un an de zile de când Emil Boc conduce destinele Guvernului României este că acţiunea sa a fost axată în principal pe reducerea cheltuielilor pentru a face faţă pericolelor şi provocărilor crizei. "Este o măsură care de principiu e corectă, dar vreau să înţelegeţi că având în vedere modul în care evoluează criza numai reducerea cheltuielilor nu poate fi o soluţie, pentru că pe măsură ce economia se contractă nu veţi mai avea ce cheltuieli să reduceţi", a susţinut Tăriceanu.

El i-a recomndat lui Boc să se concentreze pe măsurile active de relansare a economiei şi de repornire a motoarelor economice, adăugând că discursul lui Emil Boc nu a fost decât "un palid proiect a ceea ce ar trebui să fie o acţiune guvernamentală susţinută".

"Am reţinut din gura dumneavoastră că Guvernul nu poate fi lăudat pentru ceea ce a făcut. De exemplu nu o să vă lăudăm pentru că aţi dus şomajul la 8,3% şi sunt perspective ca în curând să ajungem la 10%. Dar am putea în schimb să vă lăudăm pentru ceea ce în schimb nu aţi făcut, de exemplu n-aţi modificat cota unică", a menţionat Tăriceanu.

Pe de altă parte, fostul premier l-a întrebat pe Emil Boc unde sunt cele 10 miliarde de euro anunţaţi la capitolul investiţii, precizând că cei 42 de kilometri de autostradă pe care i-a invocat acesta la dezbatere erau realizaţi toţi în 2008.

"Eu am fost pe autostradă şi am văzut. Puteaţi să mergeţi şi dumneavoastră, că eraţi la doi paşi. Ce-au făcut în anul 2009 vă spun eu-marcajul, vopseaua. Vorbiţi de Pasajul de la Băneasa. Păi nu mai menţionaţi Pasajul de la Băneasa, care are 150 de metri. Dacă asta e investiţie cu care să se fălească prim-ministrul al Românie ne facem de râs. Cred că nu aveţi simţul ridicolului, mă scuzaţi că spun lucrul acesta", a apreciat Tăriceanu.

El a mai spus că atunci când vorbeşte despre crearea de noi locuri de muncă, Emil Boc vorbeşte despre deblocarea pieţei imobiliare. "Ceea ce s-a întâmpat cu cele 17.000 mii de garanţii ale programului "Prima Casă" reprezintă în majoritatea covârşitoare diminuarea stocului de case cosntruite. Prin urmare nu vorbiţi despre noi locuri de muncă, ci mai degrabă despre deblocarea pieţei imobiliare ca să fim corecţi şi riguroşi", a spus deputatul PNL, ţinând să-l roage pe actualul premier să boteze "Programul rabla"-"Programul epava".

El a explicat că prin acest program "fiecare cetăţean care a găsit prin curte o tablă care semăna cu o maşină şi care era folosită drept coteţ de găini a dus-o la remat şi a încasat un voucer". "Ce aţi făcut dvs aţi pus pe piaţă până acum 26.000 de voucere, nu s-au vândut maşini noi, dar aţi făcut o piaţă secundară, la negru să-i spunem, nu e grav, de tranzacţionare de voucere, dar efectul e nesemnificativ", a mai spus Tăriceanu, recomandându-i lui Boc să consulte mediul de afaceri şi economia reală când ia astfel de măsuri.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu i-a reproşat lui Boc faptul că a coborât la nivelul de a anunţa un număr de 660 de cereri pe ţară pentru sprijinirea firmelor prin amânarea la plata obligaţiilor restante, menţionând că în opinia sa această măsură nu este de nivelul premierului să fie anunţată, ci de un secretar de stat.

"Am să închei cu un comentariu făcut de BERD, care mă scuteşte pe mine de orice concluzie: "Pachetul anticriză din România a avut mai mutl un efect imaginar". Aceasta este dacă vreţi cea mai bună etichetă pe ansamblul de măsuri pe care le-aţi promovat în anul 2009. Vreau să sper că anul 2010 va fi un an mai fats pentru economia românească şi veţi avea măsuri mai consistente şi mai inspirate", a conchis Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici