Tăriceanu: Dacă deputaţii ALDE au votat împotriva arestării Elenei Udrea, nu am ce să le reproşez

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, vineri, că nu ştie cum au votat deputaţii ALDE în cazul cererilor privind-o pe Elena Udrea, dar că nu are ce să le reproşeze dacă au votat împotriva arestării şi că subiectul nu a fost discutat la nivelul conducerii partidului anterior votului.

136 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Dacă deputaţii ALDE au votat împotriva arestării Elenei Udrea, nu am ce să le reproşez

Tăriceanu: Dacă deputaţii ALDE au votat împotriva arestării Elenei Udrea, nu am ce să le reproşez (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Eu nu cred că e corect votul la vedere şi nu ştiu cum au votat parlamentarii ALDE. Înainte de a ne pronunţa la adresa lor, trebuie să ţinem cont că votul e secret. (...) E foarte greu de arătat cu degetul către cineva, către noi, atâta vreme cât votul e secret. Dacă au votat împotriva arestării, nu am ce să le reproşez", a declarat Tăriceanu, pentru MEDIAFAX.

Copreşedintele ALDE a mai spus că subiectul nu a fost discutat la nivelul conducerii partidului anterior votului de la Camera Deputaţilor şi că poziţia unor deputaţi nu reflectă poziţia partidului, cum este cazul deputatului Steluţa Cătăniciu (ALDE), care a susţinut votarea separată a celor două cereri venite din partea Ministerului Justiţiei, de reţinere şi arestare preventivă a Elenei Udrea.

"Acest subiect nu s-a discutat în niciun fel în conducerea ALDE, dar nu cred că au propus ei. Poziţiţa doamnei Cătăniciu nu este reflectarea unei poziţii a partidului, a ALDE. Noi nu am discutat cazul acesta ca să luăm o decizie unitară la nivelul partidului, fiecare dintre parlamentari a votat după considerentele proprii", a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

"Atât eu personal, cât şi colegii mei ne-am raportat întotdeauna şi într-o manieră clară şi lipsită de echivoc cu aceste solicitări de arestare preventivă venite din partea Parchetului, ne-am opus acestei practici, cu excepţia cazurilor când vorbim de flagrant sau acte de violenţă, care pot să justifice arestarea preventivă. În pofida faptului că doamna Udrea este adversarul nostru politic şi eu personal am o impresie deloc bună despre ea, nu cred că aceste lucruri ar trebui să ne schimbe opţiunea bazată pe un principiu pe care l-am susţinut până acum", a mai spus Tăriceanu.

"Îmi permit să ridic o întrebare în spaţiul public, faptele pentru care doamna Udrea este acuzată în momentul de faţă sunt vechi de şapte-opt ani, de când doamna era consilieră a preşedintelui şi de când era apropiata colaboratoare a lui, cea mai apropiată, după cum ştim, şi nimeni nu s-a atins de ea. Faptele astea sunt cunoscute de atunci, am convingerea că serviciile ştiau despre aceste lucruri atunci, probabil că aceste informaţii, le-au dat şi la procuratură. Întreb de ce nu s-a întâmplat nimic decât după ce Băsescu nu mai e preşedinte, asta e întrebarea pe care mi-o pun. Adică exista o anumită protecţie a celor care erau atunci în funcţie şi în preajma preşedintelui, pentru că atunci ar fi foarte grav, ar însemna că vorbim de o justiţie selectivă", a precizat copreşedintele ALDE.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, vineri, referitor la votul din Cameră în cazul Elenei Udrea, că a fost "o acţiune organizată de PDL", la care s-au "mai găsit aliaţi", el susţinând că "cei de la PDL au votat în bloc împotriva solicitării justiţiei, cei de la UNPR la fel, se pare că şi cei de la ALDE".

La votul de miercuri în Camera Deputaţilor, cererea de încuviinţare a reţinerii Elenei Udrea a avut 123 de voturi "pentru" şi 119 "împotrivă", fiind admisă, în timp ce solicitarea privind arestarea preventivă a fost respinsă.

Iniţial, surse din Comisia de numărare a voturilor au anunţat că cererea privind încuviinţarea reţinerii Elenei Udrea a fost respinsă de Camera Deputaţilor. Ulterior, aceleaşi surse au precizat că s-a decis ca voturile să fie renumărate întrucât au fost cazuri în care unii parlamentari au introdus mai multe bile în aceeaşi urnă.

Rezultatul final a fost anunţat după două ore de discuţii şi numărare a voturilor.

Decizia de a vota separat solicitarea de reţinere şi de arestare preventivă a Elenei Udrea a fost luată de Biroul Permanent al Camerei, PSD-UNPR-ALDE insistând pentru introducerea acestei noi practici, în timp ce PNL a avut obiecţii, iar secretarul Camerei a avetizat că va exista confuzie la vot.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici