Tăriceanu, despre răspunsul la comunicatul Departamentului de Stat al SUA: O atitudine destinată românilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, la Antena 3, că poziţia pe care a exprimat-o împreună cu Liviu Dragnea, preşedintele Camerei, faţă de punctul de vedere al Departamentului de Stat privind legile justiţiei i-a avut ca destinatari, în principal, pe români.

1684 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre răspunsul la comunicatul Departamentului de Stat al SUA: O atitudine destinată românilor

Tăriceanu, despre răspunsul la comunicatul Departamentului de Stat: O atitudine destinată românilor

”Am avut o atitudine publică care, în principal, este destinată românilor, nu neapărat Departamentului de Stat, dar cine are urechi de auzit, să audă. Cred că şi cei de la Departamentul de Stat probabil că vor fi un pic mai atenţi şi vor trebui să analizeze mai în profunzime şi nu superficial, pe baza nu ştiu căror informaţii, din surse publice sau mai puţin publice, aceste chestiuni”, a spus preşedintele ALDE.

Călin Popescu-Tăriceanu a spus că s-a simţit obligat, prin răspunsul dat Departamentului de Stat, să apere suvernanitatea cetăţenilor români care se exprimă prin alegeri prin care este ales un Parlament.

”E o datorie pe care eu am simţit-o, o datorie faţă de cetăţenii români să nu tolerăm astfel de poziţii. Tonul comunicatului a fost unul ales cu grijă pentru a nu da impresia că dorim o escaladare (...) Până la urmă, instituţia Parlamentului este cea care reprezintă suveranitatea cetăţenilor români şi acest lucru trebuie subliniat într-un mod civilizat pentru că noi suntem cei mandataţi să elaborăm legile şi aceste legi le elaborăm conform convingerilor politice validate de cetăţenii care ne-au votat”, a adăugat Tăriceanu.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au semnat, pe 28 noiembrie, o poziţie comună faţă de comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA, transmiţând că dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.

Statele Unite au anunţat, luni seara, că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici