Tăriceanu, despre votul pentru învestirea Executivului: Vom avea o singură absenţă. Sunt şanse bune să fie învestit

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că un singur parlamentar din ALDE va lipsi, luni, la votul de încredere al Guvernului Orban şi că sunt şanse „bune” ca acest Guvern să fie învestit.

575 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre votul pentru învestirea Executivului: Vom avea o singură absenţă. Sunt şanse bune să fie învestit

Tăriceanu, despre învestirea Guvernului:Vom avea o singură absenţă. Sunt şanse bune să fie învestit

„Am făcut o mobilizare a tuturor şi toţi colegii mei senatori şi deputaţi sunt în aşteptarea acestui moment. Vom avea o singură absenţă, este vorba de colegul nostru, deputatul de Vaslui, care nu va putea fi prezent, deoarece a suferit o intervenţie medicală, o intervenţie chirurgicală, dar în rest, nu vor fi absenţe şi estimez că mâine sunt şanse foarte bune pentru ca să se producă învestirea Guvernului Orban. Cred că această perioadă de criză prelungită prin existenţa unei formule hai să-i spunem interimare, cu toate că Guvernul acesta n-are postura de Guvern interimar, ci este un Guvern demisionar, care are posibiilităţi foarte reduse de a administra treburile ţării, el poate să ia numai decizii curente, nu poate să ia decizii majore, trebuie să se încheie cât mai rapid, pentru a avea un Guvern cu deplină legitimitate politică, în aşa fel încât să poată lua măsurile de reformă necesare şi pentru restabilirea, mai cu seamnă, a macro echilibrelor economice”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

Liderul ALDE a susţinut că Ludovic Orban va trebui să dea o explicaţie cu formula guvernamentală pe care o promovează în continuare, în ciuda celor trei avize negative primite în comisiile de specialitate, la audieri.

„Aici e o problemă pe care trebuie primul-ministru să o decidă, care este raportul al Executivului cu Parlamentul. Fără îndoială că el va trebui să vină mâine să dea o explicaţie în legătură cu formula pe care doreşte să o promoveze în continuare”, a spus Tăriceanu, întrebat despre cei trei miniştri desemnaţi care au primit aviz negativ, la audierile din Parlament.

Totodată, liderul ALDE a afirmat că o prioritate pentru viitorul Guvern va trebui să vizeze rectificarea bugetară.

„Cel mai rapid este o rectificare bugetară realistă, care să ţină contr de situaţia reală a încasărilor şi cheltuielilor la buget, în aşa fel încât construcţia bugetară pe anul viitor să nu mai fie una bazată pe cifre care nu au legătură cu realitate economică şi cu realitate bugetului. Al doilea lucru pe care doresc foarte mult să-l văd pus în practică este relansarea Strategiei Dunării,care poate să fie o sursă de fonduri extrem de importantă pentru proiecte de infrastructură majore, în folosul României, primul proiect major este refacerea navigabilităţii Dunării în perioada întregului an şi-n al doilea rând, multiplicare numărului podurilor peste Dunăre, dar pe Strategia Dunării sunt cel puţin zece domenii principale pe care se pot elabora proiecte şi accesa fonduri europene”, a subliniat Tăriceanu.

El a precizat că ar vrea să vadă Ministerele implicate pentru a folosi bani europeni pentru Strategia Dunării.

„Aş vrea foarte mult să văd Ministerele implicate, mobilizându-se pentru a folosi cât mai mult banii europeni, pe Strategia Dunrării, ţin să subliniez, este singura stragegie majoră iniţiată şi promovată de România la nivelul UE, din care noi profităm mult mai puţin, ţări mai vechi, membre ale UE, precum Austria şi Germania, deja au accesat fonduri considerabile pe acest domeniu şi e păcat că noi nu ne implicăm mai mult pentru a folosi şi utiliza potenţialul pe care România îl are în legătură cu Dunărea”, a conchis Tăriceanu.

Parlamentarii se întrunesc, luni, de la ora 14:00, în şedinţă comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puţin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susţine că le are.

Marţi şi miercuri au avut loc audierile în comisiile de specialitate din Parlament ale miniştrilor desemnaţi pentru a face parte din Guvernul Orban. Din cei 16 miniştri propuşi, trei dintre ei, respectiv Florin Cîţu, propus la Finanţe, Ion Ştefan, propunerea pentru Dezvoltare şi Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii au înregistrat avize negative.

Ludovic Orban a afirmat, însă, că avizul din comisii este consultativ şi că nu îi va schimba pe miniştri care au primit aviz negativ.

Taguri:
guvern,
tăriceanu,
alde

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici