Tăriceanu: În ceea ce priveşte problema completelor de cinci judecători, acolo trebuie obligatoriu o OUG

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi seară la Antena 3, că este obligatorie o OUG pentru a revolva problema completurilor de 5, precizând că e inacceptabil că o sentinţă judecătorească să dea posibilitate unor să facă recurs de anulare şi altora nu.

327 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: În ceea ce priveşte problema completelor de cinci judecători, acolo trebuie obligatoriu o OUG

Tăriceanu: În ceea ce priveşte problema completelor de cinci judecători, acolo trebuie obligatoriu o OUG

„Cu Codul penal trebuie să iasa în primul rând decizia Curţii. În mod normal, după observaţiile sau mai bine spus nu sunt observaţii, sunt deciziile Curţii pe Codul de procedură penală ele au fost integrate în proiectul de lege, a trecut de Senat şi este la Camera Deputaţilor. O să mergem probabil pe aceaşi procedură şi cu Codul Penal. Dar, sigur în ceea ce priveşte problema cu completele de cinci şi acolo va trebui în mod obligatoriu o ordonanţă de urgenţă.

Mi se pare inacceptabil că o sentinţă judecătoarească să producă efecte diferite, adică pentru unii chiar sentinţă de condamnare şi la posibilitatea de a face recurs de anulare şi pe ceilalţi îi lasă în continuare. Acest lucru ridica semne de întrebare la modul în care se face justiţia în România. În al doilea rând, ies tot mai multe informaţii la suprafaţa, sunt chestiuni certe pe care CCR a decis că aceste complete au fost ilegal constituite”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, joi seară la Antena 3.

Despre acest subiect, Viorica Dăncilă a declarat, duminică, că a discutat cu Tudorel Toader despre OUG privind completurile de 5 judecători urmând să mai vorbească şi săptămâna aceasta cu ministrul Justiţiei. Premierul a precizat că speră ca, în cel mai scurt timp, Guvernul să adopte ordonanţa.

Pe 20 ianuarie, ministrul Justiţiei a anunţat că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Tudorel Toader a explicat că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluţiile completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, chiar şi cele în care au fost pronunţate soluţii de achitare. Contestaţia în anulare în privinţa achitărilor poate fi făcută de procuror.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici