Tăriceanu: PDL reduce cota unică aşa cum a majorat salariile, cota diferenţiată stimulează evaziunea

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că propunerea PDL de reducere a cotei unice la 12% va avea acelaşi curs precum promisiunea de majorare a salariilor profesorilor, precizând totodată că o cotă diferenţiată nu ar face decât să stimuleze evaziunea fiscală.

176 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: PDL reduce cota unică aşa cum a majorat salariile, cota diferenţiată stimulează evaziunea

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Întrebat cum vede propunerea PDL de reducere a cotei unice la 12%, dar şi cea privind majorarea salariului minim la 850 de lei, Tăriceanu a răspuns: "Ambele măsuri sunt nerealiste şi intră în categoria măsurilor populiste şi demagogice, tipice pentru campania electorală. Vă aduc aminte că PDL a fost cel care a promis creşterea salariilor profesorilor la alagerile parlamentare trecute cu 50% şi ulterior salariile au fost micşorate cu 25%. Vreau să subliniez că propunerea cu reducerea cotei unice de impozitare face parte exact din aceeaşi categorie. Cota unică se va reduce la fel cum au crescut salariile profesorilor în 2009".

Liderul deputaţilor PNL a mai precizat că în situaţia în care PDL ar ajunge la guvernare cel mai probabil vor fi majorate impozitele. "Mult mai probabil că dacă or să ajungă la guvernare, ceea ce sper să nu se întâmple, vor mări impozitele pentru ca să poată să facă faţă constrângerilor bugetare de tot felul, mai ales cu slaba pricepere, cu slaba competenţă de care au dat dovadă cât au fost la guvernare. Pentru ca în România să atragem investiţii, pentru că asta este probabil ideea care stă în spatele reducerii cotei unice de impozitare, e nevoie de câteva lucruri mult mai simple: să reducem corupţia, să terminăm cu furturile, şi să facem o administraţie care să nu mai fie un calvar pentru investitori şi pentru cetăţeni. Deci acestea sunt elementele esenţiale care vor determina investitorii să vină, lipsa corupţiei, lipsa furturilor şi o administraţie demnă de o ţară europeană", a mai afirmat Tăriceanu.

El a fost întrebat dacă reducerea cotei unice în trei trepte propusă de USL este mai degrabă potrivită atragerii de fonduri la bugetul de stat, decât reducerea într-o singură treaptă. "Reducerea cotei de impozitare nu are cum să aducă mai multe fonduri la buget pentru că există celălalt risc, al unei evaziuni fiscale, atenţie, a unei evaziuni către cota cea mai mică de impozitare. Deci, chiar dacă ideea poate să fie, şi este o idee generoasă, să impozităm mai puţin salariile mai mici, în final riscul major pe care îl văd este ca această măsură să ducă la o scădere a veniturilor bugetare, întrucât foarte mulţi salariaţi şi angajatori vor încerca să plătească şi mai puţine impozite pe salarii, migrând către cota cea mai mică", a mai explicat Tăriceanu.

În plus, fostul premier a fost chestionat cum vede ideea propusă de democrat-liberali pentru majorarea salariului minim de la 700 de lei la 850 de lei. "Eu vorbesc din perspectiva USL şi eu îmi doresc ca USL în această abordare să fie realist şi mai ales corect cu cetăţenii. Primul lucru pe care noi, USL, trebuie să-l facem este să garantăm că salariile nu vor mai scădea. Putem să vorbim de o creştere a salariilor pe măsură ce avem creştere economică, aş recomanda acelaşi lucru şi celor de la PDL, pentru că o creştere a salariilor nesustenabilă nu face decât să se regăsească apoi în inflaţie şi ceea ar vrea ei să ofere nu este decât un măr otrăvit. Aşa încât ar face bine să-şi cântărească de zece ori propunerile înainte de a le lansa, pentru că ştim cu toţii, nu suntem naivi, avem experienţă politică şi ştim ce ascund ele în spate", a mai precizat Tăriceanu.

ARD afirmă, în sinteza programului de guvernare făcut public marţi, că va introduce cota unică de 12%, va creşte salariul minim la 850 de lei în 2013 şi la 1.000 de lei în 2015, va reduce CAS cu 5% şi, de asemenea, că va pune capăt numirilor politice la Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului.

"ARD va introduce unul din cele mai mici impozite pe venit şi profit din UE. Cota unică va scădea de la 16% la 12%", se arată în documentul ARD, în care se precizează că în România vor veni mai mulţi bani, mai multe investiţii străine, companiile româneşti vor rămâne cu mai mulţi bani pentru dezvoltare, iar fiecare român va avea mai mulţi bani în buzunar pentru că va plăti mai puţin la stat.

Potrivit documentului remis agenţiei MEDIAFAX, ARD promite ca salariul minim să ajungă 1.000 de lei în 2015. 

 Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici