Tăriceanu: PNL nu e oficial în opoziţie

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la finalul BPC, că liberalii nu au intrat oficial în opoziţie, menţionând că PNL se află în aceeaşi situaţie ca săptămâna trecută, menţionând că PNL are posibilitatea să facă "concesii majore" sau să treacă în opoziţie.

16 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: PNL nu e oficial în opoziţie

Tăriceanu: PNL nu e oficial în opoziţie (Imagine: Mediafax Foto)

"Am luat act şi de decizia PSD de a propune o formulă de coaliţie cu PD, lucru care dă cu totul şi cu totul alt sens discuţiilor pe care le-am avut cu ei. Pentru PNL, în afară de aceste opţiuni există clar posibilitatea de a face concesii majore faţă de principiile, valorile liberale şi elementele legate de programul nostru politic sau, din contră, de a ne menţine fermi pe anumite coordonate care cred că sunt necesare pentru orice partid, care se respectă. Sigur că, în cazul nostru, acest lucru nu înseamnă altceva decât de a avea prezentă opţiunea de a merge în opoziţie", a susţinut Tăriceanu.

El a menţionat că PNL nu se află oficial în opoziţie, ci în aceeaşi poziţie ca săptămâna trecută.

"De astăzi nu suntem oficial în opoziţie, am avut o şedinţă în care am analizat opţiunile noastre şi probabil că până când preşedintele va anunţa o propunere în urma consultărilor (...) suntem în aceeaşi situaţie în care eram şi acum o săptămână", a spus Tăriceanu.

Preşedintele PNL a menţionat că liberalii au avut o şedinţă lungă în care au discutat cele trei variante: guvernare cu PSD, guvernare cu PDL şi opoziţie.

"Am avut o lungă-lungă şedinţă a BPC, în care PNL a evaluat cele trei opţiuni pe care le avem la dispoziţie. Am găsit puncte de convergenţă (cu PSD şi cu PDL - n.r.), dar sunt o serie de lucruri care, în opinia noastră, nu pot fi negociate cu partenerii noştri. PNL nu este în situaţia de a căuta prin compromisuri majore să acceadă la guvernare. Aşa cum am spus, cred că suntem ancoraţi ferm pe anumite lucruri la care nu dorim să cedăm şi nu ne rămîne decât această opţiune mai mult decât onorabilă de a merge şi în opoziţie", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte PDL, e foarte clar că, pentru PNL "modificarea arhitecturii constituţionale actuale nu este acceptabilă", iar în ceea ce priveşte PSD lucrurile sunt complicate, pentru că social-democraţii nu acceptă planul anticriză.

"Nu putem să acceptăm trecerea progresivă către un regim prezidenţial, un regim de autoritate, cu diminuarea rolului Parlamentului, cu slăbirea a ceea ce înseamnă slăbirea statului de drept. Nu putem să acceptăm ca progresiv România să se transforme într-o republică de tip ex-sovietic. Din păcate, cei de la PDL nu au fost în măsură să ne dea garanţii că nu vor merge pe o astfel de linie. În ce priveşte PSD, discuţiile pe care le-am avut ne-au lăsat clar să înţelegem că pentru ei cota unică e un lucru care trebuie pus în discuţie. Planul pentru combaterea efectelor crizei nu e susţinut de PSD şi acest lucru ne pune într-o situaţie complicată", a apreciat liderul liberalilor.

El a adăugat că, pentru PNL, este o onoare "să poată servi ţara" din postura de opoziţie.

"Având în vedere aceste considerente, atâta vreme cât pe nişte lucruri fundamentale nu vom putea să găsim o punte de negociere şi o soluţie convenabilă pentru noi, nu vom accepta să intrăm într-o coaliţie de guvernare", a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Citeşte şi:

PSD începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului

Boc: Nu este exclusă nicio variantă de guvernare

Marko Bela se declară convins că PDL nu se va dezice de UDMR

PD-L va avea cele mai multe mandate de parlamentar

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici